STRAH OD GLAVAŠA

Glas Slavonije cenzurirao Puhovskog zbog HDSSB-a

17.06.2013 u 16:01

Bionic
Reading

Uredništvo podlistka Magazin Glasa Slavonije u izdanju od 8. i 9. lipnja cenzuriralo je interview s prof. dr. Žarkom Puhovskim izbacivši mu tri rečenice iz odgovora na pitanje 'Je li vas iznenadio rezultat izbora u Osijeku?' te su na tom mjestu napisali vlastiti odgovor kao njegov. Prošlog vikenda na njegov su zahtjev objavili 'Ispravak i ispriku', no izvorni odgovor na postavljeno pitanje ponovno nije ugledao svjetlo dana

A što je to tako strašno rekao profesor Puhovski da je uredništvo Magazina Glasa Slavonije od toga odlučilo zaštititi svoje čitatelje?

Na pitanje novinara Miroslava Filipovića, zagrebačkog dopisnika lista, je li ga iznenadio rezultat izbora u Osijeku, profesor Puhovski je odgovorio:

'Ne baš. Već sam nakon izbora za EU parlament upozoravao na to da je HDSSB iscrpio svoj potencijal i sada može samo padati – pitanje je jedino kojom brzinom. U osnovi se, pogotovo na lokalnoj razini, radi o neprihvatljivosti stranke koja bi da bude regionalnom, a dirigirana je telefonom izvana. Neovisno o objektivnim svjetonazorskim – i drugim – razlikama, proširena je percepcija u Istri i Slavoniji, vjerujem, slična; ne treba nam upravljanje izvana!'

Na to je pitanje u izdanju Magazina Glasa Slavonije, međutim, objavljen drugačiji odgovor: 'Ne baš. Nisu me iznenadili rezultati.'

Uvidjevši kako je objavljen odgovor koji nije dao, dr. Puhovski obratio se glavnom uredniku Mariju Mihaljeviću sa sljedećim riječima: 'Jučer ste objavili interview sa mnom u kojemu su počinjene neke manje i jedna, zapravo, neoprostiva greška; a) moj ste interview na naslovnoj stranici najavili posve promašenom, politikantskom interpretacijom onoga što sam napisao; b) u novinama koje izlaze u Osijeku izbacili ste baš onaj dio koji se odnosi na izbore u tomu gradu (a pogađa političko funkcioniranje HDSSB-a) i pritom učinili najtežu moguću novinarsku grešku - dopisali ste riječi koje uopće nisam bio napisao!; c) očito se nije radilo o nedostatku prostora, jer ste dvije moje rečenice objavili dva puta!

Očekujem javni ispravak, isprika i nije toliko važna', napisao je dr. Puhovski.

Uredništvo mu se ipak odlučilo i ispričati, no ponovno nije objavilo njegov odgovor.

Darko Jerković, urednik Magazina, to nam je pojasnio na sljedeći način: 'Događa se u hodu, u pitanju je čisti tehnički propust, ali smo mu se lijepo ispričali. Bilo je previše teksta i višak smo izbacili. Time nije ništa bitno narušen tekst inteviewa. Gaf se dogodio', pojasnio nam je Jerković.

Dr. sc. Žarko Puhovski rekao nam je u telefonskom razgovoru da je otprilike takav odgovor i očekivao te da više neće davati interviewe Glasu Slavonije.