analiza izbora

Gjenero: 'Šteta što njega više nećemo imati u EU parlamentu, bio je prilično utjecajan'

10.06.2024 u 06:06

Bionic
Reading

Politički analitičar Davor Gjenero ocijenio je, nakon što su objavljeni neslužbeni rezultati izbora za Europski parlament, da su rezultati odraz izrazito niske izlaznosti, a pozitivnim je ocijenio što iz Hrvatske nije izabran niti jedan "marginalni" zastupnik

"Rezultati su odraz izrazito niske izlaznosti. Očekivanja su bila da će HDZ sigurno imati pet mandata, a da im je šesti rubni, no pokazalo se da imaju uvjerljivih šest mandata", rekao je Gjenero u razgovoru za Hinu.

Prema privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koji su objavljeni u 23 sata, uz HDZ, u Europski parlament ulaze i SDP s četiri mandata te s po jednim mandatom Domovinski pokret i Možemo!.

"Činilo se da će stranka Možemo! možda doći i do dva mandata, međutim, očito je njihovo biračko tijelo daleko manje disciplinirano nego što je to biračko tijelo SDP-a. SDP-u je očito niska izlaznost izrazito koristila", istaknuo je.

Njihovi birači su pretežno stariji te su discipliniraniji, dodao je Gjenero, te je očito da je ovaj izborni rezultat zapravo rezultat dominantnog dijela biračkog tijela SDP-a koje je još uvijek "fascinirano" Zoranom Milanovićem.

Gjenero je mišljenja kako ovi izbori nisu odraz stanja u parlamentarnoj areni zbog izrazito niskog odaziva od 21,34 posto, što znači da su na izbore pretežno izlazili ljudi koji su čvrsto vezani uz političke stranke pa je izlaznost pogodovala HDZ-u i SDP-u.

Skočak vjerojatno uzela glasove Možemo!

Stranka Možemo! je po prvi puta postala europarlamentarna stranka, a Ivana Kekin svoj mandat, koji je osvojila zahvaljujući preferencijalnim glasovima, prepušta Gordanu Bosancu.

Gjenero je ponovio kako je očekivao i bolji rezultat, sličan kao na parlamentarnim izborima, a Bosanca je ocijenio kao "izrazito dobro pripremljenog političara koji je dobro integriran u odnosu na Europske zelene pa je dobar izbor".

Upitan je li Nina Skočak, koja je s 4,06 posto osvojila više glasova od etabliranih političara Mosta, Pravo i Pravde te ostalih stranaka ispod izbornog praga, razlog što Možemo! nije osvojio i taj drugi mandat, Gjenero je ocijenio kako ona vjerojatno jest odnijela dio potencijalno njihovih birača, ali u to nije potpuno siguran.

"Meni se više čini da su birači koji su glasali za nju više neglasači, da je ona proizvela svoje biračko tijelo i ako će imati infrastrukturu, ona to dugoročno može kapitalizirati", naveo je.

Domovinski pokret je unatoč "imovinske" afere Stephena Bartulice osvojio mandat, no Most je ostao ispod izbornog praga s 4,02 posto.

Da Mosta nema u Europskom parlamentu Gjenero je ocijenio "potpuno irelevantnim zato što Most i tako nije politički integriran u neku od europskih obitelji", a što se DP-a tiče, istaknuo je kako su birači "ocijenili da se radi o napuhanoj aferi i da se stvorio obrambeni mehanizam koji kaže da on ugrožava nekakve strukture moći i utjecaja te da je zato izložen linču".

"To je pogodovalo tome da se njihovi birači svejedno okupe oko njega", ocijenio je.

Dobro je što nismo izabrali marginalne zastupnike

Govoreći o širem kontekstu odnosa snaga unutar Europskog parlamenta, Gjenero je izrazito dobrim ocijenio to što ovaj put iz Hrvatske nije izabran niti jedan zastupnik koji ne bi spadao u jasno prepoznatljive obitelji unutar Parlamenta.

"Takvi zastupnici su načelno marginalni i ne sudjeluju u stvarnom političkom životu Parlamenta, a primjer za to su Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić koji su bili potpuno irelevantni u EP-u, kao uostalom i Ladislav Ilčić, ali to nije važilo za Ružu Tomašić koja je uspješno funkcionirala unutar kluba europskih konzervativaca", ocijenio je. 

Europska pučka stranka (EPP) je bitno ojačala svoju zastupljenost iz Hrvatske, praktički za 50 posto, šest umjesto četiri mandata HDZ-a, Socijalisti (S&D) su održali što su imali - četiri mandata, Zeleni se ponovo vraćaju s jednim zastupnikom, a Gjenero je rekao kako valja računati i da će se Bartulica (DP) pridružiti Europskim konzervativcima i reformistima (ECR).

"Dakle nitko od hrvatskih zastupnika neće biti u ovom far right političkom društvu, svi će ostati unutar mainstreama. Nažalost, ovog puta nećemo imati svog zastupnika unutar Renew Europe, grupe liberalno-demokratskih stranaka, što je dosta velika šteta jer je Valter Flego (IDS) bio prilično utjecajan unutar liberalno-demokratskog političkog miljea u Parlamentu", istaknuo je analitičar.

Koalicijska lista Fair play u kojoj je IDS, iako je prošla izborni prag s 5,61 posto glasova, nije došla do mjesta u EP-u. 

sve osim nogometa

Učitavanje...