o eu izborima

Picula: Znamo koji se 'crni labud' dogodio ove godine

10.06.2024 u 00:27

Bionic
Reading

Rad u Europskom parlamentu u sljedećih pet godina nastavit će ista četiri zastupnika SDP-a, a Tonino Picula i Predrag Fred Matić izazili su zadovoljstvo što su birači prepoznali i nagradili njihov dosadašnji rad

'Nije me iznenadilo. Kampanja je bila samo nastavak uspješnog mandata i meni je drago da je velik broj naših sugrađana, usprkos niskoj izlaznosti, prepoznao mene kao kandidata koji je, vjerujem, zadovoljio njihova očekivanja u prethodnim mandatima i dali su mi vrlo jasnu potporu za još jedan mandat', poručio je Picula.

Nisku izlaznost Picula je ocijenio vrstom 'crnog labuda'. 'Znamo koji se crni labud dogodio 2019., a niska izlaznost je crni labud koji se dogodio ove godine. Riječ je o određenom antiklimaksu kampanje, koja očito nije uspjela u većoj mjeri izazvati veću pozornost naših sugrađana nakon parlamentarnih izbora. Nažalost, ni programi koji bi trebali animirati, pogotovo mlade birače, očito nisu dali rezultate', dodao je.

Smatra da su četiri mandata SDP-a indikator da je socijaldemokracija itekako u Hrvatskoj živa i sposobna te da je SDP uspio sačuvati taj politički prostor. Najavio je da će stanka dobro analizirati rezultate parlamentarnih i europskih izbora u narednom razdoblju, ne želeći govoriti o tome treba li Peđa Grbin ostati na čelu stranke.

  • +18
Slavlje u stožeru SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

I Predrag Fred Matić je zadovoljan što može nastaviti s radom u EU parlamentu, na čemu je zahvalio svima koji su mu dali svoj glas. 'Nisam ih iznevjerio ni u prošlom mandatu, pa tako neću ni u sljedećem, dat ću sve od sebe da zastupam interese Hrvatske kao europski građanin', rekao je. Kaže da će u novom sazivu inzistirati da ostane u Odboru za rodnu ravnopravnost i prava žena, a s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, volio bi biti i član Odbora koji se bavi sigurnošću jer ima vojno i ratno iskustvo.

Matić je rekao da su u SDP-u zadovoljni sa osvojena četiri mandata. 'Komunicirali smo cijelo vrijeme da ćemo biti zadovoljni ako ponovimo rezultate prošlih izbora', kazao je i čestitao predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na rezultatu. Ni on nije htio konkretno govoriti o sudbini Grbina na čelu stranke. 'Vidjet ćemo, u utorak imamo Predsjedništvo. Mi smo velika stranka, imamo svoj statut, u roku od šest mjeseci od parlamentarnih izbora izvršit ćemo sve potrebne radnje u okviru demokratskih procesa, a nemojte uopće sumnjati u to da će SDP ostati, kako kažu naši politički konkurenti, stožerna stranka, barem ljevice', kazao je Matić.

sve osim nogometa

Učitavanje...