SLUŽBENA OBJAVA

Gingrich prvi kandidat za republikansku nominaciju

12.05.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Bivši republikanski predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Newt Gingrich u srijedu je objavio svoju kandidaturu za republikansku nominaciju na američkim predsjedničkim izborima 2012. godine

'Ja sam Newt Gingrich i objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a jer vjerujem da u zemlju mogu vratiti nadu i prigode, zapošljavanje, stvarnu sigurnost, mogu joj vratiti američki energetski program i uravnoteženi proračun', napisao je republikanski kandidat na Facebooku i Twitteru, internetskim društvenim mrežama na kojima je objavio svoju namjeru. Sve je pristaše pozvao da mu se pridruže u vraćanju Amerike na 'pravi put'.

Gingrich (67) konzervativni je republikanac, dobro poznat po svojim političkim obračunima oko državnog proračuna s tadašnjim predsjednikom Bill Clintonom. Gingrich je bio predsjednik 58. saziva Predstavničkog doma od 1995. do 1999. godine. Prethodno je šest godina bio čelnikom republikanske manjine u Kongresu.

Gingrich kao prvi kandidat ulazi u širom otvorenu utrku za republikansku predsjedničku nominaciju, jer stranka nema izrazitog kandidata koji bi se mogao suprostaviti Baracku Obami. Među ostalima najčešće se spominju Donald Trump, Mike Huckabee, Sarah Palin i Mitt Romney, a samo je za ovog posljednjeg sigurno da će ući u utrku.

Do američkih predsjedničkih izbora ostalo je još 18 mjeseci. Po anketi agencije Reuters i Ipsosa objavljenoj u srijedu, u mogućem sudaru Obame i Gingricha aktualni bi predsjednik pobijedio s 18 posto razlike.