SMRTONOSNI POHOD U AFRICI

Gigantski štakori nasmrt izgrizli djevojčice

07.06.2011 u 09:28

Bionic
Reading

Dvije djevojčice umrle su od posljedica ugriza gigantskih štakora u Južnoj Africi, a prošlog mjeseca smrtno je stradala i sedamdesetsedmogodišnja žena, nakon što su joj štakori izgrizli desnu stranu lica. Riječ je o gigantskim afričkim pacovima, veličine prosječne mačke

Golemi štakori narastu do 90 centimetara dužine (uključujući rep), a prednji zubi dugi su im više od dva i pol centimetra.

Trogodišnja Lunathi Dwadwa umrla je dok je spavala u kolibi svojih roditelja u sirotinjskoj četvrti Cape Towna. Mala Lunathi spavala je na priručnom krevetu na podu, u domu sklepanom od šljake i pocinčanog valovitog lima.

Izbezumljena majka otkrila je njezino beživotno tijelo, s dupljama umjesto očiju. 'Ne mogu zaboraviti kako je ružno moje dijete izgledalo nakon što su joj iskopane oči. Pojeli su je od obrva do obraza, a drugo oko visjelo je na komadiću mesa', rekla je majka Bukiswa Dwadwa (27).

Njezin otac Mncedisi Mokoena izjavio je da su mu policajci rekli da su tako nešto mogli učiniti samo štakori.

Policija je istog dana otkrila i drugu djevojčicu koja je umrla od posljednica napada štakora, ovaj put u gradu Soweto u blizini Johannesburga. Njezina majka tinejdžerka za to vrijeme bila je vani s prijateljima.

'U ponedjeljak oko devet sati ujutro pozvani smo na mjesto događaja zbog smrti bebe prouzročene napadom štakora', rekao je policajac Bongani Mhlongo.

'Majka djeteta uhićena je temeljem optužbi za čedomorstvo zbog nemara', dodao je Mhlongo.

U svibnju, 77-godišnja baka Nomathemba Joyi umrla je u Južnoj Africi nakon što su joj štakori odgrizli desnu stranu lica.

Gigantski afrički štakori najveći su u svijetu. To su noćne životinje, svejedi koji godišnje mogu producirati do 50 mladih.