kriza u italiji

Gentiloni: Stranke koje su odbile glasati o povjerenju bivšem šefu Europske središnje banke su neodgovorne

20.07.2022 u 23:05

Bionic
Reading

Europski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni ocijenio je u srijedu "neodgovornim" ponašanjem odluku tri stranke nacionalnog jedinstva u Italiji da bojkotiraju glasanje o povjerenju premijeru Mariju Draghiju, najavivši "oluju" i "teške mjesece" u zemlji

Stranke koje su u srijedu odbile glasati o povjerenju bivšem šefu Europske središnje banke su "neodgovorne", napisao je Gentiloni na Twitteru.

"Strahujemo da su teški mjeseci pred nama, ali mi smo velika zemlja", dodao je. Povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton u utorak je izrazio zabrinutost mogućnošću odlaska Draghija s čela talijanske vlade zbog izostanka jednog od koalicijskih partnera s ključnog glasanja u Senatu - Pokreta pet zvijezda.

"To očito nije dobra vijest. Jako cijenimo izvanredan rad Marija Draghija", rekao je Breton.

Od ukupno 321 senatora, na današnjem glasanju u Gornjem domu talijanskog parlamenta Draghija je podržalo 95 senatora, dok je 38 bilo protiv.

Međutim, desetine senatora bojkotirali su glasanje ostavljajući tako Draghijevu koaliciju okrnjenu, bez velike većine koju je nastojao pridobiti i s prijevremenim izborima u rujnu ili listopadu kao najvjerojatnijim ishodom.

Glasanje su bojkotirali senatori tri stranke iz Draghijeve koalicije: Forza Italija, stranke desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berlusconi, zatim krajnje desna Liga pod vodstvom Matea Salvinija te senatori populističkog Pokreta 5 zvijezda (M5S).

Draghi, smatran spasiteljem eurozone tijekom krize 2012. dok je bio na čelu ECB-a, pozvan je u veljači 2021. da preuzme kormilo talijanske vlade kako bi izvukao zemlju iz krize uzrokovane pandemijom i posljedično tome gospodarske stagnacije.

Očekuje se da će nakon današnjeg raspleta događaja u Senatu Draghi podnijeti ostavku jer je u više navrata ponavljao da će ostati na dužnosti samo ako sačuva veliku većinu, što se nakon današnjeg bojkota pokazalo kao nemoguće.