PUTINOVO POMILOVANJE

Genscher dogovorio oslobođenje Hodorkovskog

23.12.2013 u 14:07

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel 'navodila' je pregovore legendarnog njemačkog ministra vanjskih poslova i Kremlja o pomilovanju bivšeg ruskog naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, kažu izvori Wall Street Journala, naglašavajući vitalnu ulogu službenog Berlina u pozadinskoj komunikaciji s Moskvom

Ovo otkriće, piše WSJ, baca novo svjetlo na to kako je Njemačka, koja ima bogate ali složene odnose s Rusijom, uspjela uključiti predsjednika Vladimira Putina u pregovore u slučaju Hodorkovskog čak i u vrijeme rasta napetosti u odnosima Moskve i Zapada na nizu pitanja, od situacije u Ukrajini preko rata u Siriji do iranskih nuklearnih pregovora. Pomilovanje Hodorkovskog govori i da je Putin priznao potrebu da se te napetosti stišaju.

Pregovori su trajali godinu i pol, rekonstruirani su u razgovorima s njemačkim i ruskim dužnosnicima i odvjetnicima Mihaila Hodorkovskog, a napredak je ostvaren tek prošlog mjeseca, piše WSJ.

Iako su Merkel i njezin prethodnik Gerhard Schroeder razgovarali s Putinom o zatvaranju Hodorkovskog i izražavali mu zabrinutost, tek su uporna nastojanja umirovljenog njemačkog diplomata dovela do prošlotjednog iznenadnog pomilovanja nekoć najbogatijeg Rusa. Hans-Dietrich Genscher bio je najdugovječniji europski ministar vanjskih poslova kada je napustio vladu Helmuta Kohla 1992. godine.

Hodorkovski je uhićen 2003. pod optužbama za prijevaru i pranje novca. Tada je bio predsjednik uprave najveće ruske naftne kompanije i financirao je Putinove političke protivnike. Osam godina poslije njegovi su odvjetnici i savjetnici počeli tražiti posrednika koji bi mogao ispitati je li se ublažilo Putinovo protivljenje da ga pusti iz zatvora. Hodorkovski je predložio Genschera. Genscher je pristao i za svoje posredovanje odbio uzeti i novčića, uključujući i za vlastite troškove.

Kako bi se približio Putinu, Genscher, kojemu je danas 86 godina, je trebao pomoć njemačkih vlasti. Merkel je pristala i nakon Putinova reizbora naložila njemačkim dužnosnicima da lobiraju kako bi Putin pristao razgovarati s Genscherom. Do prvog susreta došlo je u u lipnju 2012. u VIP salonu berlinskog vojnog aerodroma Tegela, na kraju Putinova posjeta Njemačkoj.

Genscherova poruka bila je jednostavna: slučaj je postao velika smetnja u ruskim odnosima sa Zapadom, odbijao strana ulaganja i komplicirao političke odnose. Bivši njemački ministar uopće nije govorio o tome je li Hodorkovski kriv ili ne. Umjesto toga, njegova je poruka bila: 'Dosta je bilo, previše, vrijeme je da to stavimo iza nas'. Putin je bio ljubazan, ali se nije obvezao ni na što. Jedan od Genscherovih glavnih argumenata bio je da Hodorkovski više nije prijetnja.

Drugi put su se Genscher i Putin sastali početkom ove godine u Moskvi. U studenome su Hodorkovskog posjetili njegovi odvjetnici i prenijeli mu Genscherovu poruku: Horodkovski je trebao napisati zahtjev za pomilovanjem, bez priznanja krivnje, i osobno pismo Putinu u kojem će objasniti razloge. Pozvati se na osobne razloge, ali i zajamčiti da neće biti aktivan u politici i tražiti povrat imovine. Hodorkovski je tako i napravio.

Mjesec dana poslije Genscher je vidio u vijestima da je Putin najavio pomilovanje. Hodorkovski se u međuvremenu u zatvoru počeo pakirati. Čuvar ga je probudio u dva u noći i rekao mu da izlazi. Iako je znao da se njegova bolesna majka vratila u Moskvu s liječenja, Hodorkovski kaže da mu nitko nije ponudio izbor odredišta. Zatvorski čuvari pustili su ga tek kada su se za njim zatvorila vrata privatnog zrakoplova koji je osigurao Genscherov prijatelj. Letio je u Berlin. Genscher ga je dočekao na pisti zračne luke Schoenfeld. Otišli su u hotel Adlon na kobasice, pivo i čašu votke.