OTUPIO OŠTRICU

General Krešić pojasnio svoju izjavu o Grabar Kitarović

05.11.2014 u 15:45

Bionic
Reading

Jedna izjava tajnika Generalskog zbora Marinka Krešića o pozivu Kolinde Grabar Kitarović uzburkala je danas političke duhove. Je li Krešić rekao da kod kandidatkinje HDZ-a nije primijetio da se zalaže 'za boljitak hrvatske države' ili nije? Za tportal pak ublažava svoju izjavu danu Novom listu i kaže da ni kod jednog kandidata tu vrlinu nisu još prepoznali

Kada je Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak izjavila kako članove Generalskog zbora misli pozvati za savjetodavno tijelo kada postane predsjednica, sigurno nije očekivala naslov u jednim dnevnim novinama: 'Generali sumnjaju u domoljublje Kolinde Grabar Kitarović'.

'Kao prvo, samo iz medija doznajemo da ona namjerava cijeli naš Zbor pozvati u savjetodavno tijelo predsjednika Republike. Kolinda Grabar Kitarović nije nam se obratila i razgovarala s nama o tome. Nadalje, ovaj put nećemo dati potporu nijednom konkretnom predsjedničkom kandidatu, nego ćemo načelno podržavati sve koji se zalažu za boljitak hrvatske države i hrvatskog naroda. Nažalost, kod Kolinde Grabar Kitarović dosad nismo primijetili tu vrlinu', rekao je general Marinko Krešić za Novi list.


Predsjednička kandidatkinja HDZ-a odgovara da se itekako bori za boljitak države. Par sati nakon toga, Krešić je navodno okrenuo ploču i negirao kako je dao takvu izjavu Novom listu u kojoj sumnja u domoljublje Grabar Kitarović.

Za tportal je pojasnio što je doista mislio. Svoju izjavu nije demantirao, ali ju je ublažio. 'Ispalo je da ja nju ne podržavam, no mi nismo donijeli odluku da nekoga podupiremo', kaže nam Krešić. Pitamo ga za konkretnu izjavu: 'Načelno ćemo podržavati sve koji se zalažu za boljitak hrvatske države i hrvatskog naroda. Nažalost, kod Kolinde Grabar Kitarović dosad nismo primijetili tu vrlinu.'

Krešić kaže da Grabar Kitarović ne poznaju i kako je tek počela s kampanjom. 'Mi smo u strahu od svakog. Nismo do sada ni kod koga primijetili te vrline; mora se dokazati. Ona je bila u NATO-u do danas, ali nije nas kontaktirala. Nije ni Josipović. Tek pojedince', kaže Krešić.

A upravo pomutnju u javnosti radi nekoliko od 70 članova Generalskog zbora. Naime, Damir Krstičević je član HDZ-a te daje punu potporu Kolindi Grabar Kitarović. Davor Domazet Lošo pak podupire kandidata Milana Kujundžića…

To je sve, kaže Krešić, njihovo pravo, no riječ je o osobnoj podršci, a ne podršci Generalskog zbora. 'Generali ne žele biti fikus nekome samo za izbore. Mi smo za njezinu inicijativu doznali iz medija, makar imamo svoju adresu. Uz to o podršci nekom kandidatu odlučuje Upravni odbor, a u njemu nisu ni Domazet Lošo, ni Damir Krstičević. Mi načelno pozdravljamo svaku inicijativu koja je pozitivna', poručuje Krešić.