ŠIMAC O MIROVINI I PROSVJEDU

General i stopostotni invalid posramio Glogoškog

Bionic
Reading

Potaknut reakcijom Đure Glogoškog na javni izračun njegove mirovine koji je iznio ministar branitelja Predrag Matić, general u mirovini Petar Šimac odlučio je javno progovoriti zato što, kaže, o braniteljima, ratnim stradalnicima i mirovinama ima što reći jer je danas i sam 100-postotni invalid u kolicima, dao je doprinos obrani Hrvatske puno više od mnogih, a po primanjima je oko braniteljskog prosjeka

'Posebno me rastužila izjava gospodina Glogoškog da će tužiti ministra Matića zato što je javno iznio kolika su njegova primanja. Gospodin Glogoški, isto kao i ja, prima mirovinu od hrvatskih poreznih obveznika koji imaju pravo u svakom trenutku znati koliko komu daju. Svakog mjeseca primam mirovinu od 6.200 kuna. Točnije, moja bruto mirovina je 6.880,77 kuna. Od toga mi se na ime poreza oduzima 367,59 kuna, na prirez ide 36,76 kuna, na premiju osiguranja 70 kuna te za dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje 206,42 kune. Ostatak od 6.200 kuna je neto isplata koja mi stiže na račun.

U postojećoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji ja ne plačem što mi je mirovina mala i što su primanja moje obitelji četiri puta manja od primanja gospodina Glogoškog. Plačem i pitam se je li moralno i pošteno da su među nama braniteljima i stradalnicima tolike razlike. Za mene je svaka mirovina veća od 10, 15, 20 ili više tisuća kuna sramotna i ja bih se stidio primati je kad znam da drugi umirovljenici, poslije 40 godina rada, imaju mirovinu od dvije ili dvije i pol tisuće kuna. To sigurno znade i gospodin Glogoški', istaknuo je general Šimac u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

General Šimac, kojem je u travnju prošle godine amputirana lijeva potkoljenica, kao posljedica ozljeda zadobivenih u Domovinskom ratu, ističe kako mu ne pada na pamet svoju invalidnost dodatno naplaćivati od države.