KAZNA DOSTIGLA I NJIH

Gdje su danas Sanaderovi ljudi?

30.06.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Već u četvrtak obilježit će se godinu dana od odlaska Ive Sanadera s mjesta premijera, koji je dotada bio bog i batina u svojoj stranci. I kao što su se u doba drevnog Egipta klinom i čekićem uništavali hijeroglifi koji su govorili o vladavini prethodnog faraona, tako je i u samom HDZ-u krenulo čišćenje Sanaderove ostavštine, ali i njegovih dojučerašnjih najbližih suradnika

Većina HDZ-ovaca koji su do jučer bili uz svog bivšeg šefa Sanadera ipak nisu dijelili njegovu sudbinu, odnosno doživjeli izbacivanje iz stranke, no dobar dio njih nije daleko od političkog mrtvila.

Bianca Matković

Prijateljevanje sa Sanaderom najviše je, čini se, koštalo dojučerašnju 'željeznu lady' Banskih dvora, Biancu Matković. Bivša Sanaderova tajnica iz Ministarstva vanjskih poslova u zadnjih sedam godina vladavine HDZ-a uspjela je dogurati ne samo do državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova, nego i do glavne koordinatorice za pregovore s Europskom unijom te na kraju, doduše već nakon odlaska Sanadera, i do mjesta ministrice bez portfelja. No iako joj je ministarsko mjesto bila najviša funkcija koju je obavljala, sreća je bila kratkog vijeka. Naime, nakon Sanaderovog neuspješnog povratka, ali i svađe s premijerkom oko famoznog tepiha, Matković je malo-pomalo gubila funkcije – maknuta je s mjesta predsjednice Komisije za granice, s mjesta predsjednice HDZ-ove Zajednice žena Katarina Zrinski, iz predsjedništva HDZ-a, a na kraju je izgubila i ministarsku funkciju. Danas radi u Ministarstvu gospodarstva kao državna tajnica zadužena za gospodarsku diplomaciju.

Sreće nije bilo ni za jednog od najbližih Sanaderovih suradnika, saborskog zastupnika Marija Zubovića, koji je prema pisanju medija i osmislio scenarij Sanaderovog povratka. Zubović, koji je za vrijeme Sanadera bio osoba od njegovog najvećeg povjerenja, maknut je s mjesta političkog tajnika HDZ-a, gdje ga je zamijenio Branko Bačić. Zubović je izgubio funkcije i u Saboru pa danas više nije potpredsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika i predsjednik Odbora za vanjsku politiku. Prilikom te smjene šef Kluba zastupnika Andrija Hebrang rekao je: 'Smijenjen je jer je pozvao zastupnike na sastanak koji je u središnjici stranke, bez znanja sadašnje predsjednice, sazvao bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.' Zubovića, koji sada obnaša funkciju saborskog zastupnika i član je nekoliko saborskih odbora, uglavnom se može vidjeti kako se samotno šeće saborskim hodnicima ili s bivšim šefom Sanaderom gleda utakmice Lige prvaka.

Istu sudbinu doživio je još jedan Sanaderov prijatelj, Jerko Rošin, koji se nakon njegove ostavke na mjesto premijera proslavio izjavom: 'Mislim da je Sanader napravio jedan genijalan potez što ga ograničenost naših spoznaja nije u stanju shvatiti.' Već početkom veljače maknut je s mjesta predsjednika Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, a naslijedio ga je povratnik u Sabor, Branko Bačić. Rošin je i dalje ostao saborski zastupnik, član je nekoliko saborskih odbora te dopredsjednik HDZ-ovog Gradskog odbora u Splitu.

Bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček

Krajem siječnja bez funkcije HDZ-ovog rizničara ostao je još uvijek aktualni šef Carinske uprave i Sanaderov bliski prijatelj Mladen Barišić. Iako je zadržao svoju funkciju u Carini, prema pričama iz kuloara samo je pitanje mjeseca kada će bez nje ostati. Naime, Barišić se već našao pod istragom USKOK-a koji ga sumnjiči za nezakonito posredovanje u aferi s namještanjem poslova FIMA mediji.

Na listi Sanaderovih bliskih prijatelja spominje se i ime bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka koji je, doduše, otišao iz Banskih dvora još početkom 2008. godine, kada je Sanader bio alfa i omega u HDZ-u. Maček je nakon odlaska s mjesta glasnogovornika osnovao vlastitu, i to poprilično unosnu tvrtku za odnose s javnošću, a na predsjedničkim izborima bio je direktor kampanje Andrije Hebranga. U posljednje vrijeme Mačekovo ime iskočilo je i nekoliko puta prilikom spominjanja korupcijskih afera. Naime, navodno se našao na popisu svjedoka obrane u aferi Spice, a njegovo ime u medijima se spominjalo i u priči o sumnjivom poslovanju Hrvatske pošte. Prema tvrdnjama iz medija, upravo Maček stoji iza tvrtke Massol s kojom je Hrvatska pošta navodno sklapala sumnjive ugovore.

S imenom Ive Sanadera povezivalo se i državnog tajnika za e-Hrvatsku Igora Lučića, na čijem se brodu Sanader svojedobno odmarao. Lučić je i dan danas na čelu e-Hrvatske, a o prijateljstvu s bivšim premijerom i navodnoj pripadnosti njegovoj struji je prije nekoliko mjeseci za Slobodnu Dalmaciju kazao: 'Molim vas, recite mi, ako znate: tko s Ivom Sanaderom iz vrha HDZ-a i vrha Vlade nije bio 'u dobre' dok je bio predsjednik HDZ-a i premijer? Želim naglasiti da sam uvijek bio i ostao svoj, bez političkih mentora.'

KADA ĆE ON PROGOVORITI O SANADERU?

Polančec i Sanader u sretnim danima

Dok su neki Sanaderovi suradnici samo lišeni funkcija, drugi su završili na optuženičkoj klupi ili u pritvoru. Damir Polančec ime je koje se najčešće spominje u kontekstu eventualnih optužnica protiv samog Sanadera. Čovjek koji je krajem listopada dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, već krajem ožujka ove godine uhićen je zbog afere Podravka. Iako mu je HDZ okrenuo leđa i suspendirao ga sa svih stranačkih funkcija, Polančec je još uvijek službeno član stranke. Premda je isprva pritvoren zbog afere Podravka, još se uvijek nalazi u Remetincu, i to kao jedan od osumnjičenih u aferi HEP-TLM. Njegovo ime spominje se i u aferi oko prodaje Ine, a svoju prvu službenu optužnicu zaradio je prije neki dan, i to jer je 2008. vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za stručne studije za koje se utvrdilo da su bile nepotrebne.

ZA NEKE JE ŠUTNJA BILA ZLATO

Jedno od najduljih prijateljstava Sanader je gajio sa saborskim zastupnikom Petrom Selemom. Iako je Selem na sjednici Predsjedništva HDZ-a, na kojoj se glasalo o izbacivanju Sanadera iz stranke, bio suzdržan, nije ostao bez svojih funkcija. I dalje je u Predsjedništvu, i dalje obnaša dužnost predsjednika saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Nakon neuspjelog puča u HDZ-u tresla se i stolica saborskog šefa Luke Bebića, koji također nije skrivao prijateljstvo sa Sanaderom. Bebić, koji je nekoliko puta otvoreno branio bivšeg premijera Sanadera, i sam se našao u sukobu s njegovom nasljednicom Jadrankom Kosor. Naime, prvi žešći obračun uz povišene tonove dogodio se krajem rujna prošle godine na Predsjedništvu HDZ-a, kada se raspravljalo o smjeni Ivana Mravka s čela HEP-a. Kosor je tada, što je potvrdio i sam predsjednik Sabora, viknula Bebiću: 'Zašuti, nisam ti dala riječ.' Iako se ispričao stranačkoj šefici zbog vikanja, on sam nije dobio ispriku od nje. Sredinom ožujka ove godine u medijima su se pojavili napisi da su mu pojedini HDZ-ovci zamjerili to što premijerku nije dovoljno zaštitio od SDP-ovih napada tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, no sam Bebić poručio je da to nije točno te da je rasprava u Saboru 'bila u okviru onog što se može očekivati od jedne dinamičnije i burnije rasprave kakva je aktualno prijepodne'. Iako je još uvijek prijatelj sa Sanaderom, Bebić najvjerojatnije ne mora strahovati za svoju poziciju, pogotovo jer je i sam najavio odlazak iz aktivne politike nakon završetka ovog mandata.

Od odlaska Sanadera

Luka Bebić i Ivo Sanader

najviše je, čini se, profitirao HDZ-ov saborski zastupnik Frano Matušić. Iako je godinama slovio kao Sanaderov čovjek, kada je počela saborska čistka Sanaderovih ljudi Matušić je uspio ugrabiti funkciju potpredsjednika i glasnogovornika Kluba zastupnika HDZ-a, ali i zamijeniti Zubovića na mjestu šefa Odbora za vanjsku politiku.

Premda su mnogi HDZ-ovci prije samo godinu dana doživljavali Sanadera kao gazdu stranke bez kojeg se nije mogla donijeti nijedna odluka, rijetki su nakon kobnog 3. siječnja priželjkivali biti viđeni u njegovom društvu. Od osobe koja je devet godina žarila i palila kao predsjednik HDZ-a prometnuo se i u političkim krugovima i među građanima u personu non grata, čije se ime tek tu i tamo spominje u kontekstu neke afere.