REKLI PA POREKLI

Sanaderovi pučisti ostaju odani HDZ-u

07.01.2010 u 19:41

Bionic
Reading

Svi tzv. Sanaderovi pučisti tvrde da su odani HDZ-u te da će ta stranka u Saboru i dalje imati sigurnu većinu

'Ne znam tko bi bio toliko politički lud i išao rušiti jedinstvo HDZ-a te napraviti politički harakiri i rušiti našu većinu u Saboru, a samim time koalicijsku vladu. Plan o kojem se govori nema smisla', tvrdi saborski zastupnik HDZ-a i dugogodišnji prijatelj bivšeg premijera prof. dr. Petar Selem.

Ništa manje iznenađena napisima u medijima – koji tvrde da se vraća iz Vlade u Sabor te da je Sanaderov 'spavač u Vladi' – nije bila ni ministrica bez portfelja Bianca Matković. Po tim tekstovima ona bi navodno uz Ivu Sanadera, Jerka Rošina, Luku Bebića, Petra Selema i Marija Zubovića trebala biti dio pučista koji bi u budućnosti bili okosnica 'HDZ-ovih otpadnika u Saboru'.

Tih sedmero veličanstvenih, jer im je u nagađanjima pridružen i Damir Polančec, koji bi po tom scenariju aktivirao mandat, trebalo bi srušiti vladu Jadranke Kosor, no Matković tvrdi da nije ni spavač ni pučist.

'Točno je da sam u slučaju isključivanja Sanadera iz stranke bila suzdržana, no poštujem odluku Predsjedništva. No ako i ne budem ministrica u Vladi i ako se vratim u Sabor, mogu biti samo dio HDZ-ova kluba, a ne nekakva fantomskog o kojem čitam', odlučna je B. Matković.

'Potpuno sam odana stranci i nema govora o stvaranju paralelnog kluba zastupnika', uvjerava Matković. Na sličan se način već očitovao i Mario Zubović. Kazao je da je član HDZ-a i da nema namjere sudjelovati u osnivanju nekakvog paralelnog kluba zastupnika.

I bliski prijatelj Ive Sanadera, arhitekt i urbanist Jerko Rošin u nedavnoj izjavi za Večernji list potvrdio je da mu je interes stranke iznad svega te da ne namjerava iz nje izlaziti. Dakle, parlamentarnu većinu čine 82 zastupnika, a za minimalnu potporu da bi Vlada funkcionirala potrebno je 77 zastupničkih ruku. Stoga ne iznenađuju špekulacije da je sudbina parlamentarne većine i vlade Jadranke Kosor u rukama 'izbrisanog' Ive Sanadera, a i odanih mu prijatelja koji su ujedno zastupnici u Saboru. Dakle, s pravom se uvukla zebnja u tabor Jadranke Kosor i očito je da oni sada očekuju Sanaderov sljedeći potez.

Stjepan Fiolić je odbacio kao netočnu tvrdnju da je dio priprema za Sanaderovu presicu i vrbovanje zastupnika odrađen u njegovoj kući. 'To nije točno. Na Štefanje, 26. prosinca, na moj imendan, skupilo se društvo, a tamo su, uz moju suprugu i punicu, bili i bivši premijer, Luka Bebić, Mario Zubović i Božica Šolić. No nije bilo govora o politici.

Na opasku da su svi oni bili na pučističkoj presici, Fiolić je emotivno kazao: 'Oni su moji prijatelji, ali meni je žao da me se tretira kao nezrelo dijete i da me se iskorištava. Stojim uz stranku koju sam stvarao. Nisam za rušenje onoga što sam stvarao.' Fiolić je tako dao do znanja da J. Kosor može računati na njegovu ruku u Saboru.

Odanost stranci dan nakon puča iskazao je i vjerni Sanaderov prijatelj, predsjednik Sabora Luka Bebić. On je kazao kako je Sanader napravio nesmotren potez te je glasovao protiv njegova izbacivanja iz stranke. Bebić je napomenuo da je s Kosoricom dosada dobro surađivao, a to planira i dalje.