PERES U WASHINGTONU

'Gaza je postala teroristička država'

08.04.2011 u 09:58

Bionic
Reading

Predsjednik Izraela Shimon Peres upozorio je da glasanje za nezavisnu palestinsku državu neće donijeti mir, jer Ujedinjeni narodi ne mogu jamčiti sigurnost Izraelu

Peres je izrazio uvjerenje Izraela u dvodržavno rješenje sukoba dvaju naroda, ali je naglasio da do njega mora doći pregovorima Izraela i Palestinaca.

Obraćajući se diplomatima iz 25 zemalja u Međunarodnom institutu za mir, Peres je rekao da je Izrael spreman vratiti zemlju u okviru sporazuma, kojim se mora jamčiti da se Izrael neće naći u unakrsnoj vatri između pojasa Gaze i Zapadne obale.

To je bio Peresov komentar na izvještaje da u vrijeme zastoja mirovnih pregovora Palestinci razmatraju traženje državnosti na Glavnoj skupštini UN-a, javila je agencija Associated Press.

Peres je također ocijenio da se Gaza u međuvremenu pretvorila u terorističku državu nakon što su u četvrtak tamošnji ekstremisti ispalili raketu na školski autobus, ranivši dvoje ljudi.

'To je još jedan primjer da se Gaza pretvorila u terorističku državu. Mogu li Ujedinjeni narodi garantirati da neće biti terorističkih akata? Nitko od vas se ne bi odrekao sigurnosti svoje zemlje i Izrael će se također braniti', rekao je Peres veleposlanicima u UN-u za vrijeme posjeta New Yorku, prenijeli su izraelski mediji.

'Stotine tisuća majki i djece na jugu Izraela ne mogu mirno spavati zbog raketa iz Gaze', rekao je Peres.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak, koji je naredio napad na ciljeve u pojasu Gaze kao odgovor na napad na autobus, rekao je da drži Hamas odgovornim za bilo koji napad s teritorija Gaze.

U izraelskom protunapadu u petak ubijeno je dvoje pripadnika Hamasa, priopćio je sam Hamas.

Prethodno je u zračnom napadu izraelskih snaga poginulo petero Palestinaca.