NJEMAČKA ZGROŽENA

Gauck neće u Ukrajinu zbog premlaćivanja Timošenko

26.04.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Joachim Gauck otkazao je planirani posjet Ukrajini idućeg mjeseca, usred rastuće zabrinutosti zbog zdravstvenog stanja i tretmana zatvorene bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, rekao je njegov glasnogovornik

Njemačka posebice kritizira Ukrajinu zbog slučaja Timošenko koji je zategnuo odnose između te bivše sovjetske republike i Europske unije.

Berlin je ponudio liječenje Timošenko, koja pati od bolova u kralježnici, u jednoj njemačkoj bolnici, a tu je ponudu ponovio u srijedu. Također je izrazio zabrinutost zbog izvješća da su je zatvorski čuvari tukli tijekom nasilnog prebacivanja u bolnicu.

Gauck, bivši aktivist za ljudska prava iz komunističke Istočne Njemačke, trebao je sudjelovati na sastanku čelnika država srednje Europe u Jalti sredinom svibnja. 'Predsjednik neće sada posjetiti Ukrajinu', rekao je glasnogovornik.

Dnevnik Sueddeutsche Zeitung piše da je Gauck donio tu odluku nakon savjetovanja s kancelarkom Angelom Merkel.

EU je izrazio u četvrtak 'duboku zabrinutost' glede stanja Julije Timošenko.

Šefica diplomacije EU Catherine Ashton 'duboko je zabrinuta' stanjem Timošenko te je zatražila od ukrajinskih vlasti da omoguće veleposlaniku EU-a u Ukrajini da je posjeti, napisao je u priopćenju njezin glasnogovornik.

Ashton je podsjetila da Ukrajina ima obavezu ispitati 'smjesta i nepristrano sve pritužbe za mučenje ili druge oblike okrutnih, nečovječnih i ponižavajućih radnji'.

Zatražila je od ukrajinskih vlasti da zajamče poštivanje prava Timošenko na 'odgovarajuću medicinsku pomoć u prikladnoj ustanovi' i pravo na pristup odvjetnicima 'bez ograničenja'.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko počela je u zatvoru u Harkivu štrajkati glađu nakon što su je, kako je rekla, čuvari silom izvukli iz njezina zatvorskog kreveta i snažno je udarili u trbuh, rekao je novinarima u utorak njezin odvjetnik. Uprava zatvora niječe njezine optužbe.

Pedesetjednogodišnja političarka prošle je godine osuđena zbog zloupotrebe položaja, a njezin je slučaj zategnuo odnose između Ukrajine i Zapada, koji slučaj smatraju politički motiviranim.