trovanje pićem

Gastroenterolog: Jednjak ima tanku stijenku, može doći do perforacije

07.11.2023 u 21:32

Bionic
Reading

Policija je prije tri dana primila dojavu da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u ugostiteljskom objektu u središtu Rijeke te je prevezena u riječku bolnicu radi pružanja liječničke pomoći. Uživo iz Rijeke javio se reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen

Riječanin koji je stradao ispijajući bezalkoholno piće na vrijeme je stao. Ima opekline jednjaka, ali je u riječkom KBC-u i stabilno.

"Dobili smo mail od tvrtke vlasnika kafića. Rekli su da su njihovi djelatnici odmah pozvali hitnu pomoć, da su u stalnom kontaktu s obitelji, ali i da surađuju sa svim nadležnim službama. Puno je toga nejasno", rekao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen, koji se javio uživo iz Rijeke.

Što kažu liječnici - od čega nastaju takve ozljede jednjaka i kako se liječe? O tome je razgovarao s gastroenterologom Nikolom Ivanišem.

Što se moglo dogoditi da dođe do takvih ozljeda jednjaka?

"Taj mladić i dvije osobe iz Zagreba očito su unijele toksičnu supstancu u obliku tekućine u organizam, vjerojatno se radi o kiselini, no zasigurno se radi o niskoj koncentraciji i manjim oštećenjima sluznice i stijenke jednjaka", rekao je Ivaniš.

Kakva su oštećenja?

"Radi se o tome da je debljina stijenke jednjaka nekih 6 mm, to je organ koji ima tanku stijenku i kada uđe toksična supstanca i počne oštećivati sluznički dio, onda lako može doći do perforacije koja je iznimno ozbiljna i opasna. Tu je jedini pokušaj da se pomogne kirurgija. Ako se unese supstanca koja je niže koncentracije, onda će doći do površnog oštećenja, ali najčešće neće doći do perforacije. Tada treba primijeniti osnovne mjere, mirovanje pacijenta i što manje manipuliranje jednjakom", rekao je gastroenterolog.