problematična pića

Dekan Jukić o trovanjima u Zagrebu i Rijeci i tehnološkim procesima u punionicama

07.11.2023 u 20:50

Bionic
Reading

Ante Jukić, dekan kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a, na temu trovanjem vodom Römerquelle u Rijeci i Coca Colom u Zagrebu, naveo je da što prije potrebno napraviti analizu svega

Podsjetimo, nakon što je u riječkoj bolnici ranije hospitalizirana osoba zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka zbog konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću u Rijeci, mediji su večeras izvijestili o dva nova slučaja trovanja, a pacijenti su smješteni u KBC-u Zagreb. Coca-cola Hrvatska potvrdila je ranije danas da zna za slučaj trovanja njezinom mineralnom vodom u riječkom kafiću, zbog čega je jedna osoba završila s kemijskom ozljedom jednjaka.

Upitan je li moguće da je do kontaminacije došlo u punionici ili je u pitanje neki drugi uzrok Jukićje rekao je da teško isključiti jedan i drugi uzrok.

''Potrebno je napraviti analizu i slijediti inspekcijske nalaze. Sve industrije nemaju izbora i moraju primjenjivati najstrože međunarodne standarde u proizvodnji hrane. Neophodno je dobiti uvid u serije pića koje bi mogle biti opasne i prema tome se ravnati. To treba napraviti što prije'', rekao je Jukić na HRT-u.

Upitan treba li spomenute proizvode povući iz prodaje rekao je da je teško povući.

''Teško je povući, ako postoji ugroza, treba razmotriti, ali treba voditi računa i o gospodarskoj šteti i posljedicama koje mogu nastupiti uslijed tužbi. Treba dogovoriti mjere sukladne sa zakonom s proizvođačem koji je rekao da stoji na raspolaganju'', naveo je Jukić.

Na pitanje je do kontaminacije moglo doći u tvornici, transportu ili prodaji istaknuo je da nenamjerno do kontaminacije ne može doći.

''Kada se radi ispiranje proizvodnih linija to se provodi vodenom otopinom kiseline, a onda se neutralizira vodenom otopinom lužine i sve se ispire do neutralnosti što se i provjerava. Zbog toga je mogućnost incidenta mala, ali se ne može isključiti. Treba uzeti uzorke i napraviti provjeru što prije. Kada je proizvod provjeren namjera se ne može isključiti'', rekao je Jukić.

  • +9
Slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata prijavljen na PMF-u Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Dodao je da međunarodni sve propisuju, te daje dužnost menadžmenata i inženjera da ih poštuju i provode. S obzirom na to da je voda koja je bila zatrovana bila u staklenci a staklenke se vraćaju nakon korištenja u tvornicu upitan je postoji li šansa da je tijekom ispiranja nastao problem. '

'Nije vjerojatno jer se sve čisti i sterilizira'', rekao je.

Istaknuo je da je cijeli proces u punionici većinom automatiziran, ali da je greška uvijek moguća te da zato postoji sustav sljedivosti kako bi se sve moglo pratiti. Ako se pokaže da je do ugroze došlo zbog punionice smatra da bi se od proizvođača mogle tražiti visoke odštete.

''Treba sačekati analize i vidjeti pravo stanje stvari'', zaključio je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'