novi slučajevi na rebru

Beroš ne isključuje ni sabotažu s trovanjem; svjedoci prepričali užas u Rijeci

07.11.2023 u 17:30

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u utorak popodne je primio uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija nakon očevida u riječkom kafiću gdje je nedavno pozlilo jednoj osobi te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu. Nakon sumnje na kemijsko trovanje u Rijeci, novi slučajevi otkriveni su i u Zagrebu

Reporterka RTL-a Maja Brkljača javila se iz Rijeke s dobrim vijestima: ozlijeđeni mladić je stabilno. No situacija je užasavajuća. 'Svjedoci prepričavaju da je to bilo strašno, da je naručio i dobio svoju bočicu mineralne, tvornički zatvorenu. Otpio gutljaj. Momentalno mu je pozlilo i počeo je povraćati krv. Svi su se šokirali, srećom konobari su ostali pribrani, pozvana je hitna pomoć koja je stigla u kratkom roku. Nije u jedinici Intezivnog liječenja, na bolničkom je odjelu. Njegovo je stanje stabilno', rekla je reporterka.

Ministar zdravstva Vili Beroš večeras je pred KBC-om Zagreb, gdje su tijekom dana stigle dvije osobe, stare 29 i 38 godina, zbog sumnje na slučaj trovanja uslijed konzumacija bezalkoholnih gaziranih pića, rekao da je situacija ozbiljna. Rezultati analiza se još čekaju, ali s obzirom da je došlo do incidenata na različitim lokacijama, valja biti na oprezu. 'Ne znamo ni uzrok, ni okolnosti. Na djelu je postupanje policije, kad budemo imali konkretnu poruku za javnost reći ćemo je', rekao je Beroš, ne isključujući ni da je riječ o sabotaži. Kaže da je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zabrinut, u kontaktu je s njim, a i šefom HZJZ-a Krunoslavom Capakom.

  • +3
Vili Beroš Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Za Dnevnik HRT-a je potom rekao da je zdravstveno stanje bolesnika stabilno, a jedan je pušten doma.

'Najozbiljniji je slučaj u KBC Rijeka, s obzirom da je prvi pacijent koji je došao ovdje u KBC već otpušten na kućno liječenje, naravno treba piti lijekove i mirovati te biti pod određenim nadzorom. A ovaj treći slučaj je tek u fazi evaluacije, on je suspektan na kemijsku ozljedu sluznice probavnog trakta, to treba još dokazati zbog niza drugih okolnosti', izjavio je Beroš.

'Čitav niz događaja upućuje na zabrinutost. Sve institucije postupaju; DORH, inspektorat, ministarstvo', rekao je, dodajući da zasad nema informacija o povezanosti događaja. Naveo je da će Inspektorat sutra imati preliminarni nalaz. Pozvao je na oprez dok stvari ne budu jasnije.

Izvor: Pixsell / Autor: SANJIN STRUKIC/PIXSELL

Za Dnevnik Nove TV Beroš je naglasio da se u ovakvim slučajevima najbolje odmah javiti liječniku, a ako ste udaljeniji dobro je nekoliko puta isprati usta vodom te je nakon toga ispljunuti te uzeti 3 dcl vode. Rekao je da su to smjernice u ovakvim slučajevima i da su se konzultirali koji je najbolji način kod bilo kakvih ovakih simptoma.

U KBC-u Zagreb danas su došle dvije mlađe muške osobe s ozljedama nakon kozumacije pića. Prvi mladić kupio je piće u automatu na odsjeku Fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, on je lakše ozlijeđen i pušten je kući. Kako doznaje RTL Danas, mladić je liječnicima rekao da je popio Coca Colu.

  • +9
Slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata prijavljen na PMF-u Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

'Kod mladića je inicijalno je napravljen otorinolaringološki pregled, dakle fiberendoskopija ždrijela gdje se utvrdila blaga korozivna ozljeda ždrijela. Nakon toga smo napravili gastroskopiju gdje su nađene blage erozivne promjene gornjeg dijela jednjaka. Srećom, nije bilo težih ozljeda. Mladić je dobro i otpušten je na kućno liječenje uz propisanu terapiju i ne očekujemo neke veće komplikacije u njegovom slučaju', izjavio je za HTV liječnik Tihomir Bradić.

Liječenje će, dodao je - trajati oko četiri tjedna, ali se očekuje da će već nakon dva tjetna biti dobro.

Drugi pacijent još je u bolnici.

Inače, staklena bočica, koja je bila sporna u Rijeci, punjena je u Austriji, dok je ova u Zagrebu plastična i punjena je u Zagrebu.

Kako se doznaje od voditeljice Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane u HZJZ Dubravke Marije Kreković, preliminarni rezultati očekuju se unutar 24 sata, a Zavod će o njima izvijestiti Državni inspektorat.

Nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke o trovanju bezalkoholnim pićima u riječkim kafićima, iz policije se u utorak doznalo da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića, a u riječkoj bolnici je hospitalizirana osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka. Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata u utorak je izvijestila da je obavljen očevid odmah po zaprimanju obavijesti Policijske uprave primorsko-goranske da je jednoj osobi pozlilo tijekom ispijanja bezalkoholnog pića u riječkom kafiću te inspekcijski postupak traje.

Policija je prije tri dana primila dojavu da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u ugostiteljskom objektu u središtu Rijeke te je prevezena u riječku bolnicu radi pružanja liječničke pomoći. Obavljen je očevid, izuzeti su određeni predmeti te su obavljeni razgovori s više osoba, a policija je o prikupljenim saznanjima izvijestila Državno odvjetništvo i Državni inspektorat.

  • +15
Coca-cola HBC Hrvatska nedavno je obilježila 55 godina poslovanja u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Osim tog te jednog događaja iz prethodnog razdoblja primorsko-goranskoj policiji nisu prijavljeni drugi slični događaji. Iz riječke bolnice su izvijestili da je na bolnički odjel primljena jedna osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka, stanje joj je stabilno.

Ocjena reakcije Coca Cole

Coca-cola Hrvatska potvrdila je u utorak da zna za slučaj trovanja njezinom mineralnom vodom u riječkom kafiću, zbog čega je jedna osoba završila s kemijskom ozljedom jednjaka, poručivši da se radi o izoliranom slučaju i da je otvorena za suradnju sa svim nadležnim tijelima.

“Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima”, priopćili su iz Coca-Cole.

Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček smatra da je reakcija kompanije zakašnjela.

'Prvo je pravilo kriznog komuniciranja da treba reagirati odmah ili što brže da bi se spriječilo preuveličavanje i sanirala šteta. Ako se ne reagira odmah, onda se na prvu informaciju odmah može dodati druga i sve se može brzo hiperbolizirati i oteti kontroli. Zato je brza reakcija ključna', kazala je Kišiček za N1.

'U takvim situacijama ljudi žele vidjeti lice čovjeka, a ne čuti priopćenje. I da to lice bude na što višoj poziciji. Često se griješi kada se šalje glasnogovornike ili druge osobe iz ureda za odnose s javnošću, koje javnost percipira samo kao oni koji slijede upute nekog s više instance. U kriznim situacijama važno je da se javnosti obrati osoba koja je na što višoj funkciji', napomenula je Kišiček.

Slično kaže i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić, kojoj nikako nije jasno da tako velika kompanija nije reagirala brže i jasnije.

'Totalni debakl! Od takve kompanije se očekuje da ima proceduru kako reagirati u ovakvim situacijama. Ali, očito su čekali odobrenje i upute izvana, s viših instanci unutar korporacije. Uistinu dilentatizam za kompaniju koja je nastala na marketingu i uvjerila svijet da poželjno piti nešto s ugljičnim dioksidom i šećerom, nešto što je dokazano štetno za zdravlje”, rekla je Mamić pa pohvalila komunikaciju KBC-a Rijeka: “Oni su imali super komunikaciju. Odmah su se obratili javnosti jer kad glasina ove vrste krene, treba na nju reagirati.'

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'