UPOZORENJE S HRT-A

Gasi se sedam TV odašiljača u Istri, stižu smetnje u prijemu

11.03.2013 u 20:26

Bionic
Reading

S dolaskom toplijeg vremena ponovno se mogu očekivati smetnje u prijemu televizijskih signala, upozoravaju s Hrvatske radio televizije. Intenzitet smetnji bio je znatno manji tijekom zime, a njihovo pojačavanje očekuje se zbog dolaska toplijeg vremena koje pogoduje rasprostiranju udaljenih talijanskih signala preko mora

Atmosferske promjene, odnosno vrijeme na nekom području utječe na širenje elektromagnetskog vala, čime će prijem talijanskih tv stanica opet biti pojačan na području zapadne Istre i dijelovima Dalmacije, te uzrokovati smetnje kod prijema hrvatskih kanala.

K tome, prema nalogu HAKOM-a od 1. ožujka, svi televizijski odašiljači u Istri koji rade na 68. kanalu moraju biti ugašeni najkasnije do 25. ožujka 2013.
Radi se o 7 odašiljača u Istri za dodatno pokrivanje područja Plovanije, Buja, Poreča, Umaga, Vrsara, Rovinja i Novigrada, koji su, kao privremeno rješenje, u prosincu 2010. godine pušteni u rad radi smanjenja utjecaja ilegalnih štetnih smetnji iz Italije.

Naime, 29. listopada 2012. operatorima pokretnih komunikacija su izdane dozvole za uporabu frekvencija iznad 60. kanala (frekvencije iz tzv. digitalne dividende) za izgradnju 4G-LTE mreža. Unatoč činjenici da smetnje iz Italije i dalje postoje, kanali iznad 60. se više ne mogu koristiti za televiziju.

Putem odašiljača na 68. kanalu se odašilju programi iz multipleksa A, HTV1, HTV2, RTL, Nova TV. Gledateljima savjetujemo da prijam programa multipleksa A pokušaju ostvariti s odašiljača na 28. kanalu, javljaju iz Odašiljača i veza.