NA ULICI 80-AK ZAPOSLENIH

Gasi se poslovni dnevnik Business.hr

24.02.2009 u 13:55

Bionic
Reading

Ugledni poslovni dnevnik Business.hr za nekoliko tjedana prestaje izlaziti. Tako je, doznajemo, odlučila švedska grupacija Bonnier AB, vlasnica tog poslovnog dnevnika i internetskog portala business.hr

Loše vijesti novinarima je u redakciju u Folnegovićevoj 1 u Zagrebu došao priopćiti predstavnik švedskog vlasnika Bonnier Pressa Casten Almqvist. Kao razloge gašenja lista naveo je globalnu financijsku krizu i pad profita u ostalim državama gdje posluje ova švedska grupacija.

Povodom novonastale situacije glavna urednica Businessa.hr Đurđica Klancir napisala je kako se 'zbog interesa za kvalitetan brend, nastavljaju razgovori s mogućim partnerima o nastavku projekta pod drugim vlasnicima', kao i da će dnevne novine svakako izlaziti do kraja ožujka.

'Business.hr, poslovne dnevne novine i web portal, unatoč krizi zabilježio je rast broja pretplatnika i poboljšanje svih poslovnih pokazatelja u zadnjih nekoliko mjeseci, no tvrtka majka razmatra zatvaranje radi problema u cjelokupnom poslovanju', istaknula je Klancir

Predsjednik sindikata novinara u Businessu Dražen Tomić pregovara s Almqvistom o otpremninama za novinare. Nakon gašenja ovog dnevnika na tržištu rada naći će se osamdesetak zaposlenika.

'Trenutno su u tijeku veoma teški pregovori sindikata i uprave. Nemam pojma koliko će trajati i kako će završiti. Uvjeravaju nas da će poštivati sve zakonske odredbe iz ugovora zaposlenika', kazao je za tportal Dražen Tomić.

Business.hr počeo je izlaziti potkraj 2005. godine kao poslovni tjednik, a u ožujku 2008. postao je dnevnik.

Bonnier Business Press
, osim u Hrvatskoj, prisutan je u još jedanaest europskih zemalja, gdje izdaje dnevne poslovne novine (Švedska, Danska, Rusija, Litva, Letonija, Estonija, Poljska, Bugarska i Slovenija).

Pod izlikom gospodarske krize i recesije počela su otpuštanja i u drugim medijima u Hrvatskoj. Poslovni dnevnik je uoči Božića otpustio 11 novinara. Prošli tjedan podijeljeni su otkazi i nekim novinarima u Slobodnoj Dalmaciji

'Prema najavama poslodavaca, Večernji list ove godine otpušta 50 novinara, EPH od sto do dvjesto', naveo je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka na božićnom domjenku u Uredu predsjednika Stjepana Mesića.

Predsjednik Mesić tada je upozorio kako se novinarima pod izlikom krize prijeti otkazima, honorarce se zastrašuje, a 'PDV koji je bio smanjen nije pridonio novom zapošljavanju u medijskim kućama'.

Prema podacima iz novinarskih krugova, na RTL televiziji bez posla će ostati oko 180 ljudi. Prema najavama, Hrvatska radio-televizija tijekom tri godine planira smanjiti broj zaposlenih sa 3.600 na 3.400. Već se pronalaze modeli za to kako raskinuti poslovnu suradnju sa 200-tinjak dosadašnjih zaposlenika.