NOVI ZAKON U JAVNOJ RASPRAVI

Gasi se AUDIO, državnom imovinom upravljat će DUUDI

20.06.2013 u 21:57

Bionic
Reading

Nakon dvije godine, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), koja je nastala iz Hrvatskog fonda za privatizaciju, prestat će raditi. Njezin posao, kad je u pitanju upravljanje i raspolaganje državnom imovinom, preuzet će Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), dok će se AUDIO preustrojiti u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). To se, kako piše Novi list, predlaže novim zakonom o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom koji je od jučer u javnoj raspravi

Ovakav preustroj, piše Novi list, još je jedan pokušaj da država na jednom mjestu uredi upravljanje svojim dionicama, nekretninama, šumama, vodama, patentima, plovilima, vozilima, pa čak i ribljim fondom i divljači, jer sve se to, između ostaloga, navodi kao imovina na koju se odnosi novi zakon.

Osim toga, prijedlogom zakona u igru se vraća i Povjerenstvo za imovinu, u kojem će, uz potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, biti još pet ministara. Oni će, primjerice, odlučivati o raspolaganju, pa i prodaji nekretnina u vlasništvu države čija je vrijednost između milijun i sto milijuna kuna. Za nekretnine ispod milijun kuna, odluke će donositi DUUDI, a iznad sto milijuna kuna Vlada.

Zakon ostavlja obvezu objave Registra državne imovine na internetu do 1. siječnja 2014. godine, a umjesto AUDIO-a informacije za registar prikupljat će DUUDI. Popis koji je dosad napravio AUDIO ima više od 327 tisuća stavki.

Pooštravaju se uvjeti za dodjelu državnih nekretnina lokalnim vlastima i ustanovama bez naknade. Tako će lokalne vlasti državnu nekretninu moći dobiti isključivo za javne potrebe, primjerice socijalne funkcije, a ako se pozovu na gospodarske interese, morat će priložiti dokaze da u svom vlasništvu nemaju nekretninu koja bi im za to mogla poslužiti. Uz to, morat će priložiti dokaz o osiguranim financijskim sredstvima te suglasnosti svih nadležnih tijela.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.