REAKCIJA IZ HZZO-A

'Galijašević štiti samo svoje interese'

19.08.2010 u 16:50

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) reagirao je danas na akciju ispijanja 'čaja za ozdravljenje hrvatskog zdravstva', ističući kako su u cilju provođenja projekta informatizacije zdravstva čiji je nositelj Ministarstvo zdravstva, liječnici primarne zdravstvene zaštite dužni koristiti isključivo programsku podršku s odobrenjem za rad (tzv. 'licencom') koju izdaje Ministarstvo

HZZO u priopćenju kaže da reagira u povodu 'medijskih istupa male skupine liječnika opće medicine predvođenih vlasnikom tvrtke ABA informatika d.o.o. Galibedinom Galijaševićem u kojima se na neprimjeren način koristeći se dezinformacijama pokušava poslovne probleme gospodina Galijaševića obrazložiti radnjama koje provodi HZZO'.


U HZZO-u ističu kako su oni odlukom Ministarstva određeni za operatora središnjeg zdravstvenog informatičkog sustava (CEZIH-PZZ) te da su liječnici kao korisnici slobodni izabrati između rješenja s dopuštenjem za rad Ministarstva prema popisu koji je objavljen na adresi www.cezih.hr.

U HZZO-u naglašavaju kako je rješenjem Ministarstva zdravstva tvrtci ABA informatika oduzeto odobrenje za rad još početkom 2009., a od tada su liječnici opetovano pozivani da prijeđu na rješenje s dozvolom za rad Ministarstva, kao i da ABA informatika ne smije 'zaključati' podatke jer nisu njihovi vlasnici. Štoviše, navodi HZZO,'za razvoj programa je tvrtka ABA informatika 2003. godine od Ministarstva zdravstva dobila jednokratni iznos od 1,5 milijuna kuna i oko 1 milijun kuna godišnje za tzv. održavanje programa'.

Prema tada potpisanom ugovoru vlasnik programa je Republika Hrvatska, a tvrtka ABA informatika bila je obvezna program s izvornim kodom predati Ministarstvu zdravstva, što nije nikada učinila, te se slijedom toga za vlastite potrebe koristi programom čiji je vlasnik Republika Hrvatska, navodi HZZO. Ističe da je zbog toga Ministarstvo zdravstva pokrenulo postupak pri Državnom odvjetništvu.

HZZO zaključuje kako je rok u kojem su se liječnici primarne zdravstvene zaštite mogli prilagoditi novim programskim rješenjima trajao više od godinu i pol dana, te da su s obzirom na važnost projekta informatizacije zdravstva koji se ne može provesti bez promjene programske opreme u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, apelirali nekoliko puta na sve liječnike primarne zdravstvene zaštite koji to još nisu učinili, da odaberu novo programsko rješenje s dozvolom za rad Ministarstva zdravstva.

HZZO ističe da će samo ordinacije koje koriste licencirane programe biti u mogućnosti koristi sustav e-zdravstva koji omogućava rad sa e-receptima, e-uputnicama i drugim mogućnostima koje znatno povećavaju kvalitetu zdravstvene zaštite i donose značajno administrativno rasterećenje i pacijentima i liječnicima.

HZZO postavlja pitanje tko 'maltretira' liječnike i hrvatske pacijente – 'HZZO koji više od godinu dana neprestano poziva liječnike da odaberu program koji ima odobrenje Ministarstva, a sve u cilju poboljšanja zdravstvenog sustava uspješnim provođenjem projekta informatizacije ili dr. Galibedin Galijašević koji ovdje štiti isključivo vlastite interese i interese onih skupina kojima je cilj obezvrjeđivanje rezultata reforme zdravstva i otežavanje provođenja daljnjih mjera reforme zdravstva'.