AMERIKANCI O GAĐANJU REZIDENCIJE

'Gaddafi nam nije meta, ali možda ga slučajno pogodimo'

Bionic
Reading

Teški zračni udari savezničkih trupa u Libiji u noći sa subote na nedjelju najvjerojatnije su uništili zračni potencijal Gaddafijeve vojske i spriječili ju da zauzme Bengazi, glavni grad pobunjeničkih snaga. No razmjeri savezničkih bombardiranja izazvali su nepovoljne reakcije država Arapske lige (među njima je i postmubarakovski Egipat) te Rusije

Udari snaga SAD-a, Francuske i velike Britanije na libijske kopnene snage južno od Bengazija bili su 'prilično uspješni', rekao je u nedjelju američki viceamdiral Bill Gortney.

U dosadašnjim napadima na libijske zračne i kopnene snage nije izgubljen nijedan zrakoplov koalicije a Pentagon nema infromacija da je došlo do bilo kakvih civilnih žrtava u tim napadima, rekao je Gortney.

Viceadmiral Gortney iz združenog stožera vojske SAD-a na konferenciji za tisak rekao je da nema novih libijskih zračnih ili radarskih aktivnosti, te da su one zahvaljujući operaciji znatno smanjene.

Gortney je ocijenio i da libijska objava novog prekida vatre u nedjelju nije vjerodostojna. 'Dovodim u pitanje sve što Gadafi traži. Pozvao je na prekid vatre i potom rekao svojim vojnicima da krenu na Bengazi nakon što je objavio prekid vatre'.

Gadafi nije na 'popisu ciljeva' SAD-a, istaknuo je Gortney. 'U ovom trenutku jamčim da on nije na našem popisu meta. Ako se slučajno nađe na mjestu napada, ako obilazi položaj raketa zemlja-zrak i mi ne znamo je li tamo ili nije, onda da. Ali ne gađamo njegove rezidencije'.

SAD iz drugog plana

Sjedinjene Države vide nekoliko mogućnosti za preuzimanje budućeg vodstva operacije u Libiji, no arapski saveznici osjetljivi su na mogućnost djelovanja pod zastavom NATO-a, rekao je u nedjelju američki ministar obrane Robert Gates.

'Mislim da ima nekoliko mogućnosti. Jedna je britansko i francusko vodstvo, a druga uporaba NATO-ovih mehanizama', rekao je Gates koji je u nedjelju krenuo u posjet Rusiji.

Gortney je rekao i da su se koaliciji koju su do sada činili SAD, Britanija, Francuska, Italija i Kanada priključili Belgija i Katar.Libijski državni mediji, lojalni Gaddafijevom režimu, javljaju da su u bombardiranju stradali i civilni ciljevi te da je poginulo 64 ljudi, a preko 150 je ranjeno. Saveznici se još suzdržavaju od službenih brojki. Protiv Gaddafija ratuju SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada, Španjolska, Danska i Norveška.

Početak zračnih napada izveli su francuski avioni potpomognuti američkom mornaricom (brodovi i podmornice) koja je sa Sredozemnog mora ispalila 112 Tomahawk raketa na 20-ak položaja službene libijske vojske. No korišteni su i američki nevidljivi bombarderi B2, a britanski RAF tvrdi da je izveo najveće bombardiranje od rata na Falklandskom otočju 1982. godine.

Prvi dan borbi donio pat poziciju?

Njemačka je odbila sudjelovati u intervenciji, ali nudi materijalno-tehničku potporu saveznicima, kao i Poljska

Rusija i Kina izrazile su žaljenje zbog međunarodne intervencije, a službena Moskva u nedjelju je zatražila da se 'prestane s neselektivnim bombardiranjem'. Isto traži i Arapska liga sa sjedištem u Kairu: tvrde da su bili za uspostavu zabrane zone leta (kako bi se spriječilo da Gadafi izvrši pokolj u Bengaziju), ali protive se bombardiranju. Saveznička akcija nadala se otvorenoj potpori barem dijela arapskih zemalja, kako bi se pobile interpretacije da se radi o još jednoj, od SAD-a orkestriranoj epizodi 'sukoba civilizacija'.

Tijekom nedjelje svjetski mediji su javljali uglavnom o smirivanju ratnih aktivnosti i slavlju pobunjenika u Bengaziju. Prema nekim teorijama, savezničke snage pomoću satelita analiziraju učinke svojih noćnih bombardiranja. Neke informacije s ratišta govore da se dio Gadafijeve artiljerije ipak oporavio i nastavio tući po Bengaziju.

Načelnik glavnog stožera američke vojske, admiral Mike Mullen, priznao je da bi uspješno uspostavljena zona zabrane letenja mogla biti nedostatna za konačnu pobjedu nad Gaddafijem i da bi se zaraćene strane nakon nedjelje mogle naći 'u pat poziciji'.

Gaddafi: Mi ćemo ostati živi a vi ćete umrijeti!

Pukovnik Moammar Gaddafi u nedjelju je u TV obraćanju nazvao 'novim križarima' američkog predsjednika Baracka Obamu i britanskog premijera Davida Camerona te ih usporedio s Hitlerom i Mussolinijem. Odriče im pravo da zadiru u unutarnje probleme suverene države i najavljuje da je spreman na dugi rat, na koji njegovi protivnici 'nisu spremni'. No u eter je išao samo diktatorov glas – vjerojatno zbog straha da protivnici ne otkriju njegovu lokaciju.

Libijska državna agencija JANA javlja da je režim u Tripoliju odlučio mobilizirati cjelokupno lojalno pučanstvo – uključujući i žene, te da će oružje dobiti 'oko milijun ljudi'. No ta informacija zvuči prilično dvojbeno s obzirom na navodno veliku masovnost otpora Gaddafijevoj vladavini.

Najnovnije iz Libije:

(...)Novinari Agencije France-Presse Dave Clark i Roberto Schmidt nestali su u subotu ujutro u Libiji radeći u istočnoj regiji Tobruk - objavila je njihova agencija.

(...)Sin Moammara Gaddafija Saif Gaddafi, u intervjuu za američki ABC News rekao je da je iznenađen napadom Zapadne koalicije na Libiju te naglasio da se njegov otac ne planira odreći vlasti. Video intervju pogledajte na stranici ABC Newsa

(...)Odgovarajući na kritike čelnika Arapske lige da je vojna akcija saveznika nadišla nametanje zone zabrane letenja nad Libijom, viši dužnosnik SAD-a rekao je za Reuters da je vojna akcija SAD-a i savezničkih snaga opravdana i to rezolucijom koju je prošlog tjedna donijelo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

'Rezolucija koju su prihvatili Arapi i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda uključuje 'sve nužne mjere' za zaštitu civila za koje smo jasno rekli da uključuju ali i nadilaze zonu zabrane letenja', rekao je Reutersu dužnosnik za posjeta predsjednika Baracka Obame Rio de Janeiru.

(...)Talijanski tegljač i njegova jedanaesteročlana posada koji je bio zadržan u subotu u Tripoliju, pušten je i krenuo je prema sjeveru - priopćila je u nedjelju kompanija Augusta Offshore, vlasnik broda. Tegljač su zadržale naoružane osobe u luci u Tripoliju prije no što su francuski zrakoplovi prvi puta napali snage libijskog čelnika Gaddafija.

(..)Francuski vojni zrakoplovi u nedjelju nisu naišli na otpor nadzirući poštivanje zone zabrane letenja nad Libijom, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva obrane na konferenciji za tisak. Glasnogovornik je rekao je da je 15 francuskih vojnih zrakoplova u nedjelju sudjelovalo u savezničkim patrolama, ali da nisu morali pucati na zračne ili kopnene mete jer nisu naišli na otpor.

'Razlog zašto danas nismo izvršili ni jedan napad je što danas još nije bilo prijetnji po stanovništvo', rekao je glasnogovornik ministarstva Laurent Teisseire.

Na pitanje jesu li moguće kopnene operacije protiv snaga libijskog čelnika Gaddafija, Teisseire je rekao da se ne razmatra ništa drugo osim zračne operacije.

On je rekao da Katar šalje četiri Miragea 2000/9 koji će u savezničkoj misiji letjeti s francuskim zrakolovstvom, istaknuvši time arapsko sudjelovanje u operaciji.

(...) Večeras su se mogle čuti eksplozije i snažna paljba na ulicama Bengazija, dok su istodobno snažne eksplozije odjekivale i Tripolijem. Jedna od njih potresla je područje u blizini rezidencije Gaddafija, prenio je dopisnik France pressea.

Oko područja rezidencije-vojarne Bab el-Aziziya na jugu libijskoga glavnog grada podizao se dim, dok se istodobno mogla čuti i pucnjava protuzračne obrane.

Približno dva sata prije toga u Tripoliju je u blizini Gadafijeve rezidencije aktivirana protuzračna obrana.

Reuters je pozivajući se na izjave svjedoka izvijestio o povremenim eksplozijama i snažnoj paljbi koje se čuju na ulicama u središtu Bengazija.

Libijske oružane snage ranije su svojim postrojbama zapovjedile da odmah prekinu vatru.

'Libijske oružane snage dale su zapovijed svojim vojnim jedinicima da održavaju prekid vatre od 21 sat', rekao je glasnogovornik libijske vojske.

(...)AP javlja kako Pentagon tvrdi da su postigli veliki uspjeh u Libiji te da su Gaddafijeve snage izolirane i zbunjene.

Gaddafijev govor na libijskoj državnoj televiziji