BITKA ZA SIRTU

Gadafijeve snage u protuofenzivi na pobunjenike

06.03.2011 u 20:53

Bionic
Reading

Snage lojalne Moameru Gadafiju krenule su u nedjelju u protuofenzivu na tri grada što su ih ranije zauzeli pobunjenici, koji su se pred napadima Gadafijevih snaga povukli iz mjesta Bin Džavada u blizini Sirte

Gadafijeve snage silovito su napale pobunjenike, koje nazivaju 'terorističkim bandama', topništvom, raketama, granatama, ratnim zrakoplovima i helikopterima. Promatrači strahuju da Libija na ovaj način kreće prema građanskom ratu, a ne prema revoluciji i svrgavanju diktatora poput Tunisa i Egipta. Napadnuti su i pobunjenički položaji u blizini naftne luke Ras Lanuf.

'Pogriješili smo što smo se povukli iz Bin Džavada", rekao je za Reuters jedan od ustanika. Bin Džavad, od Sirte udaljen oko 160 km, u subotu su zauzeli pobunjenici, no u nedjelju su se povukli pred napadima Gadafijevih trupa. Liječnici bolnice u Ras Lanufu izvijestili su kako su ondje u borbama najmanje dvije osobe ubijene, a tridesetak ih je zatražilo liječničku pomoć. Očevici tvrde da ima još žrtava koje zbog borbi ne mogu biti dovezene u bolnicu. Među ubijenima i ranjenima, prema riječima očevidaca, puno je civila.

Elitne Gadafijeve vojne snage napale su i grad Misratu, 200 km istočno od Tripolija. Ondje je u nedjelju smrtno stradalo najmanje 18 osoba. Libijska državna televizija izvijestila je da su postrojbe diktatora Moamera Gadafija zabilježile velike uspjehe u borbi protiv pobunjenika.