REPRESIJA

Gadafijev režim od UN-a traži ukidanje sankcija

05.03.2011 u 09:59

Bionic
Reading

Režim Moamera Gadafija u petak je od UN-ova Vijeća sigurnosti zatražio ukidanje sankcija uvedenih prošlu subotu protiv libijskog vođe zbog represije protiv libijske oporbe

U pismu upućenom Vijeću sigurnosti ističe se kako je primjena sile protiv prosvjednika bila 'minimalna' te da je vlada 'iznenađena' sankcijama uvedenim u subotu. Režim traži da se 'sankcije protiv Gadafija i njegovih suradnika ukinu dok se ne utvrdi istina'. Pismo je Vijeću sigurnosti 2. ožujka uputio šef Libijskog narodnog odbora za vanjske poslove Musa Mohamad.

To je prva službena reakcija libijskog režima upućena UN-u. Vijeće sigurnosti prošlu je subotu jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se protiv Moamera Gadafija, njegove obitelji i suradnika uvode stroge sankcije, među ostalim i zamrzavanje imovine te zabrana putovanja.

Rezolucijom se također traži da glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) razmotri 'situaciju u Libiji od 15. veljače', jer bi se počinjeni zločini mogli smatrati zločinima protiv čovječnosti. Prema podacima Libijske lige za ljudska prava u represiji je ubijeno 6.000 ljudi.