PARIŠKA DILEMA

G8 uvodi zonu zabrane leta u Libiji?

  • Autor: K. Dujmović
  • Zadnja izmjena 14.03.2011 15:44
  • Objavljeno 14.03.2011 u 14:15
samit g8 l'aquila sarkozy obama

samit g8 l'aquila sarkozy obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Uoči ministarskog samita skupine G8 večeras u Parizu, britanski ministar vanjskih poslova William Hague najavio je mogućnost konačne odluke o uspostavi zone zabrane leta i ukidanju embarga na kupovinu oružja libijskim revolucionarima. Nitko ne želi da se ponovi bosanska katastrofa devedesetih, no Kinezi i Rusi neće se samo tako složiti s time

Ukoliko se nešto pod hitno ne poduzme po pitanju naoružavanja Gadafijeve oporbe u Libiji, zemlja bi se mogla sunovratiti u dugoročnu diktaturu i izolaciju, plaćenu nedopustivim ljudskim žrtvama. Međunarodna zajednica nema pretjerano puno izbora - ili uvesti zonu zabrane letenja ili opskrbiti revolucionare oružjem, a najbolje oboje. Konačna odluka o tome treba li to i kako izvesti mogla bi se nazrijeti na večerašnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja iz skupine G8, poručio je prvi čovjek britanske vanjske politike, William Hague

'Približavamo se točki odluke o tome koji će biti sljedeći korak', izjavio je britanski ministar vanjskih poslova za BBC. 'Zona zabrane leta je jedan od vodećih prijedloga. Nije rješenje za sve, ali imamo podršku Arapske lige, što je nešto što međunarodna zajednica treba imati u vidu', nastavlja Hague, dodajući da bi najbolji put bio rezolucija Vijeća sigurnosti, no kako je situacija iznimno teška i hitna, zabrana se može izvesti ekspresno, uz poštivanje međunarodnih konvencija.

Hague je, zalažući se za što bržu akciju, podsjetio na katastrofu u Bosni, kada je embargo na uvoz oružja pridonio pogromu civila. Također, sir Malcom Rifkind, nekadašnji ministar vanjskih poslova britanske krune, pozvao je na otvoreno i hitno snabdijevanje libijskih pobunjenika, da se ne ponovi greška iz bosanskog rata. U retrospektivi, sporni je embargo za Rifkinda bio najveća pogreška Ujedinjenih naroda dosad.

Ministarski sastanak danas i sutra bit će pripremanje terena za predsjednički samit skupine G8 u svibnju. Međunarodna zajednica je podijeljena kako riješiti stvar. Dok Sarkozy poziva na zračne napade, Kinezi i Rusi su vrlo skeptični oko uspostave zone zabrane leta. Talijani i Nijemci se pak žele držati oprezno. Cameronova vlada nešto je nestrpljivija – već razmišljaju kako dostaviti oružje antirežimskim snagama.

Hoće li Grad Svjetla rasvijetliti vanjskopolitičke glave ili će sve ostati na dogovoru da će se dogovoriti, znat će se vrlo skoro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi