NEVIĐENE MJERE SIGURNOSTI

G8: Bespilotne letjelice nad 20.000 prosvjednika

17.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Prosvjedi zabilježeni početkom prošlog tjedna u Londonu protiv nadolazećeg summita G8 bili su tek uvertira u dvodnevni summit zakazan za 17. i 18. lipnja u Sjevernoj Irskoj. Ta 'smotra visokog rizika' veliku pažnju polaže kako na sigurnost svojih uzvanika, čelnika najrazvijenijih zemalja svijeta, tako i na zauzdavanje prosvjednika kojih se očekuje oko 20.000

Prema procjenama, na nadolazećem summitu G8 koji se ima održati 17. i 18. lipnja u Lough Erneu u Sjevernoj Irskoj, očekuje se brojka od oko 20.000 prosvjednika, što je nešto više no na prijašnjim sastancima na vrhu. Troškovi osiguranja za dvodnevni summit trebali bi iznositi oko 50 milijuna dolara, a pokrivaju široku paletu sigurnosnih mjera.

Uz prisustvo policijskih snaga Ujedinjenog kraljevstva, Sjeverne Irske i Republike Irske (sveukupno, njih oko 9.000), prosvjednike će nadgledati tri bespilotne letjelice. Uvest će se i zona zabrane letenja s obližnjeg aerodroma Enniskillen, brodovima će biti zabranjen promet na trasi od Ross Pointa do Portora Locka, na glavnoj cesti će se montirati posebna ograda, a i signal za mobilne telefone će se privremeno ukinuti.

Pogledajte infografiku.