INTERVENCIJA BRUXELLESA

Fuele zatražio hitno rješenje za Ljubljansku banku

31.01.2013 u 14:21

Bionic
Reading

Europska komisija u četvrtak je pozdravila sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije i izrazila nadu da je to ključni korak u pravcu pronalaženje uzajamno prihatljivog rješenja za pitanje Ljubljanske banke

'Povjerenik Štefan Fuele pozdravlja činjenicu da je sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije održan u pozitivnom ozračju. Nadamo se da je to ključni korak za pronalaženje uzajamno prihvatljivog rješenja, koje je - kako je to povjerenik Štefan Fuele u posljednje vrijeme nekoliko puta ponovio - hitno potrebno', rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje.

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u srijedu navečer u Bruxellesu sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem o pitanju Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Oboje ministara su nakon sastanka izjavili da je rješenje blizu i da ga je moguće pronaći tijekom tijekom sljedećeg mjeseca, što bi otvorilo put za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Najavili su da će se ponovno sastati sljedeći tjedan, 6. veljače u Sloveniji, zajedno s dvojicom financijskih stručnjaka dviju vlada.

Nikakvih pojedinosti o tome kako bi rješenje moglo izgledati za sada nema. Izgledno je da sastanak 6. veljače neće biti zadnji i da će trebati održati još jedan.

Ministrica Pusić je izjavila kako očekuje da Slovenija neće biti zadnja koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor te da će Hrvatska, kada se dogovori alternativno rješenje, povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke, čime Slovenija uvjetuje početak postupka ratifikacije.