SUMMIT U OHRIDU

Fuele: Uspjeh je što su Srbija i Kosovo sjeli za isti stol

31.05.2013 u 11:05

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje na okrnjenom sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na razini ministara vanjskih poslova u Ohridu u Makedoniji, gdje je kazala da odlazak u Europu ne znači napuštanje regije, nego privlačenje Europe regiji

Od 12 članica SEECP-a samo je pet zemalja poslalo svoje ministre vanjskih poslova u Ohrid, dok su ostali zastupljeni na nižim razinama zamjenika i državnih tajnika. Uz ministricu Pusić i domaćina Nikolu Poposkog u Ohrid su stigli i ministri vanjskih poslova Crne Gore, Srbije i Bugarske. Ministru vanjskih poslova Bugarske Kristianu Vigeninu to je prvo službeno putovanje jer je nova vlada formirana tek prije nekoliko dana. Na summitu sudjeluje i povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele.

Podsjetimo, domaćini su otkazali godišnji summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na razini čelnika zemalja nakon što su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov albanski kolega izrazili nezadovoljstvo što nisu pozvani predstavnici Kosova.

Te zemlje smatraju da je time prekršen Briselski sporazum između Srbije i Kosova kojim se dvije zemlje obvezale da neće jedna drugu zaustavljati u procesima pristupanja Europskoj uniji. Kosovo je, očito uvrijeđeno zbog načina na koji se prema njima odnosilo prethodnih dana, također na ministarskom sastanku zastupljeno na nižoj razini, zamjenika ministra vanjskih poslova Petrita Selimija. Srbija je cijelo vrijeme inzistirala da Kosovo ne može sudjelovati na summitu jer nijr član SEECP-a. Govoreći o bojkotu povjerenik Štefan Fuele je kazao kako želi da Srbija i Kosovo uspiju. Kazao je i da je uspjeh što su srpski i kosovski predstavnici danas sjeli za isti stol bez obzira o kojoj se razini radi. Spominjući Hrvatsku Fuele je kazao da će Hrvatska uskoro postati članica Europske unije, ali kako očekuje da i dalje igra aktivnu ulogu u regiji. Ministrica Pusić je govoreći na summitu u Ohridu pozvala na davanje datuma Srbiji i Makedoniji na sastanku Europskog vijeća krajem lipnja, kao i na početak pregovora za SSP za Kosovo.

Naglasila kako je proces pregovora važan koliko i članstvo jer znači izgradnju institucija države, ali i stabilizaciju regije. 'Znači i izgradnju političke kulture koja znači da vlastite slabosti projiciramo na slabije', rekla je ministrica i dodala kako 'u regiji nema prvorazrednih i drugorazrednih država, a samopoštovanje je važno jer bez njega nema ni poštivanja drugih'.

Dodajmo da su za danas makedonski novinari ispred suda u Skoplju najavili prosvjed zbog uhićenja kolege novinara koji je odbio otkriti izvor informacija. Riječ je o tekstu starom pet godina koji je pisao za novine koje su u međuvremenu propale.

SEECP je osnovan 1996. radi jačanja suradnje među članicama na očuvanju trajnog mira i stabilnosti, jačanja proeuropskih snaga u regiji te približavanja zemalja sudionica europskim i euroatlantskim integracijama.

Zemlje članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska.