12 tisuća prijava

Fuchs o ukidanju anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji: Smanjit će se i zlonamjerna šikaniranja i razračunavanja unutar škola

11.02.2021 u 15:52

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak da će se ukidanjem anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji školske ustanove i prosvjetni radnici zaštititi od neutemeljenih i neprovjerenih prijava, čime im se vraća dignitet

U posljednjih pet godina zabilježeno je 12.000 prijava prosvjetnoj inspekciji, od kojih je 25 posto bilo anonimno, napomenuo je Fuchs predstavljajući u Saboru zastupnicima izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji, po kojima inspekcija više neće biti obavezna postupati po anonimnim prijavama.

Izmjene se predlažu kao bi prosvjetni radnici i školske ustanove koje podliježu nadzoru prosvjetne inspekcije bili zaštićeni od proizvoljnih i neutemeljenih prijava, naglasio je Fuchs.

Očekuje da će se time smanjiti i "zlonamjerna šikaniranja i razračunavanja" unutar škola.

"Izmjene su usmjerene prema tome da se zaštiti dignitet i vrati ugled učiteljima, nastavnicima i odgajateljima”, kazao je Fuchs.

Buduće prijave morat će sadržavati podatke o prijavitelju, ime i prezime, adresu stanovanja i podatke za kontakt, a bez tih podataka inspektori neće postupati po prijavi.

Ostat će mogućnost postupanja prosvjetne inspekcije i po anonimnim prijavama, ali samo u slučajevima kada procjene težinu ozbiljnosti prijave, no cilj je da se institut prosvjetne inspekcije ne zloupotrebljava, pojasnio je ministar.

Zastupnici su u raspravi pozdravili namjeru ukidanja anonimnih prijava.