NE TOLERIRAMO LOPOVLUK

Friščić: Kolara ćemo suspendirati

04.05.2010 u 16:01

Bionic
Reading

Na konferenciji za novinare koju su čelnici HSS-a održali u Đakovu predsjednik te stranke Josip Friščić, komentirajući današnje privođenje stranačkog dužnosnika Ivana Kolara, rekao je da je ta stranka dio vladajuće koalicije u kojoj je 'postignut dogovor o nultoj toleranciji na bilo kakve zloporabe, lopovluk, korupciju i kriminal'

Josip Friščić je rekao da se u Molvama, u kojima je Kolar bio načelnik, gradio društveni dom, a izvođač radova iz Bjelovara u međuvremenu je završio u stečaju te se zloporabom jamstava naplatio dva puta.

'Odgovornost je na onima koji takve radnje rade, ali i na onima koji ne vode računa da do takvih zloupotreba ne dođe', rekao je, ističući kako je to stajalište HSS-a bez obzira na to o kojem je članu stranke riječ i na kojoj je dužnosti.

Danas, nakon uhićenja, u nekim je medijima objavljena neslužbena informacijama da je Kolar uhićen zbog sumnje da je oštetio općinski proračun za najmanje dva milijuna kuna u suradnji s čelnicima bjelovarske građevinske tvrtke 'Jata', koja je gradila društveni dom. Izgradnja je navodno stajala 12 milijuna kuna, a sumnja se da su neki radovi naplaćeni dva puta.

Ivan Kolar u Saboru


Govoreći o unutarstranačkoj smjeni, Friščić je istaknuo da je Kolar član predsjedništva stranke, a ono, u skladu sa statutom, može suspendirati svoje članove.'I predsjedništvo će to najvjerojatnije idućeg tjedna i učiniti ne želeći biti ni istraga ni sudac', dodao je Friščić.

Kako je rekao, s Kolarom se nije čuo.'Bio je moj zamjenik u Saboru, vodio je općinu Molve u tri mandata. Ostvario je brojne projekte i programe te uvijek imao podršku uže i šire zajednice. Mi nikoga unaprijed ne optužujemo, ali se ne želimo ni miješati u vođenje postupka', istaknuo je predsjednik HSS-a.

Na konferenciji za novinare Friščić je govorio i o funkcioniranju lokalne samouprave, posebice u vezi s programom pomoći izlaska iz gospodarske krize.'Mi u HSS-u smo o tome otvoreno progovorili, tu imamo što reći. Puno je konferencija o tome, a malo toga govore oni koji lokalnu samoupravu žive', rekao je čelnik HSS-a.

Govoreći o stanju u gospodarstvu, posebice je istaknuo stanje u poljoprivredi, dodajući kako je nakon osam godina zauzimanja osnovana Hrvatska poljoprivredna komora. Kako je rekao, to je 'subjekt uz čiju pomoć proizvođači hrane partnerski moraju sjesti za stol i razgovarati s otkupljivačima i prerađivačima'.

'Žetva je za dva mjeseca, očekujemo da Ministarstvo poljoprivrede pomogne u ekipiranju i aktiviranju komore koja će već sada zajedno s vladom tražiti rješenja', zaključio je Friščić.