POP UP

Frikovi i geekovi - 10 godina kasnije

24.11.2010 u 16:30

Bionic
Reading

Kultna i podcijenjena, ova je serija lansirala danas poznate filmske i televizijske zvijezde. Osvrnuli smo se poimence na šarenu grupicu čudaka i šmokljana, prisjećajući se kakvi su bili te gdje su sada i što rade

 

Prije par mjeseci već smo se jednom kratko dotakli ove kultne i podcijenjene serije, u sklopu članka o prerano ukinutim serijama - nažalost, 'Freaks and Geeks' trajao je samo 18 epizoda. Serija o srednjoškolcima napravljena je za odrasle, no na kraju ju je rijetko tko gledao, pa je morala biti otkazana. Srčanost i humorističnost gledatelji nisu odmah prepoznali, vjerojatno stoga što je žanr bio vrlo neodređen i atipičan. Tek je s vremenom i DVD izdanjima ova serija stekla kultni status i nešto širu publiku.

Priča je to dvjema grupicama klinaca, frikovima i geekovima, koji se ne uklapaju u 'normalan' kalup prosječnog srednjoškolca. Ili to ne žele ili su jednostavno drukčiji. Jedinstveni. Baš kao i sama serija. Svaki od likova bio je na svoj način poseban, s vlastitim obiteljskim, ljubavnim ili međuljudskim problemima, s kojima će se neki poistovjetiti, a neki samo suosjećati.

Sama serija nastala je krajem 1999. godine i lansirala karijere tada anonimnih 20-godišnjaka (iako su njihovi likovi bili nekoliko godina mlađi). Većina njih izrasla je u danas poznate filmske i televizijske zvijezde.

Judd Apatow
Izvršni producent serije i scenarist, danas je jedno od glavnih imena holivudske komedije. 'Freaks and Geeks' te kasnije još jedna kratkotrajna serija, 'Undeclared', bili su mu prvi radovi. Probio se s filmom 'Junfer u četrdesetoj' (2005), koji je napisao, producirao i režirao, a u narednih pet godina nanizao je velik broj uspješnih i hvaljenih filmova.

Apatow je poznat kao jedan od onih filmaša koji u svojim projektima vole angažirati poznatu 'kućnu' ekipu. Između ostalog i zato što su likovi u njegovim filmovima često vrlo slični. Ili su slični upravo zbog toga. Većina dolje navedenih glumaca u svojoj biografiji ima više od par njegovih filmova.

Frikovi - lijenčine, zafrkanti, napušanti, pobunjenici, boemi i uglavnom loši učenici. No kao i svi ostali likovi ove serije, nikako ih se ne može svrstati u neki definirani kalup. Unatoč ovome, ne radi se o lošim klincima, oni nisu ništa manje bistri od geekova. Možda im nedostaje tek pokoja smjernica u životu.

Seth Rogen
Lakše je pronaći hibridni automobil u Teksasu nego film Judda Apatowa bez Setha Rogena. Imao je slične uloge u objema Apatowovim serijama, 'Freaks and Geeks' i 'Undeclared', ali i u njegovim filmovima u kojima se proslavio.

Njegov lik je Ken Miller - ne podnosi disko glazbu, a obožava rock'n'roll, kao i većina frikova. Imao je najmanju ulogu u seriji, a dijalozi su mu se uglavnom svodili na kratke sarkastične komentare. Glavni je vokal benda Creation, u kojem su bili još i frikovi Nick i Daniel.

Jason Segel
Uz Setha Rogena, napravio je najzapaženiju karijeru. U ulozi Marshalla Eriksena već šestu sezonu Tedu Mosbyju pomaže pronaći životnu odabranicu u sitcomu 'Kako sam upoznao vašu majku'. Osim toga, Apatow ga je ugurao i u dva svoja filma, 'Preboljeti Sarah Marshall' i 'Zalomilo se'.

Njegov lik je Nick Andopolis - bubnjar Creationa. Glazba mu je glavna i jedina preokupacija u životu. Zaljubljen u Lindsay koja je poticala Nickovu strast za glazbom usprkos protivljenju i zabrani njegova strogog oca.

 

Linda Cardellini
Šest sezona 'Hitne službe' u ulozi medicinske sestre i samohrane majke Samanthe Taggart najvažnija su stavka njezinog životopisa, koji još uključuje par televizijskih gostovanja i manjih filmskih angažmana.

Njezin lik je Lindsay Weir - nadarena učenica, bivša članica mladih matematičara, starija sestra geeka Sama. Iako je pripadala geekovima, anarhistički glas u njoj vodi je u društvo frikova, što počinje zabrinjavati njezinog brata i roditelje.

James Franco
Vrlo brzo nakon završetka serije dobio je Zlatni globus za najboljeg glumca za ulogu Jamesa Deana u istoimenom biografskom televizijskom filmu, a nominaciju za isti kipić dobio je i u kategoriji najboljeg glumca za ulogu u Apatowovom 'Pinaple Expressu'. U trilogiji 'Spiderman' glumio je Harryja Osborna, sina Zelenog goblina.

Njegov lik je Daniel Desario - glavna faca grupice frikova. Povremeno je u vezi s 'frikušom' Kim. Iako to pokušava sakriti iza čvrste i nonšalantne vanjštine, James je često nesiguran u sebe, a godinu dana je stariji od svojih kolega iz razreda. Iako mu ne ide u školi, vjeruje da može više.

Busy Philipps
Nakon 'Freaksa', bila je u posljednje dvije sezone 'Dawson's Creeka' te tu i tamo odradila gostujuću ulogu u nekoj seriji. Prošle sezone skrasila se uz Courtney Cox u komediji koja konkurira za najgori naziv u povijesti televizije – 'Cougar Town'.

Njezin lik je Kim Kelly - glasna cura kratkog fitilja, kao i ostali frikovi, dolazi iz problematične obitelji. Za razliku od Daniela, najviše se bunila protiv Lindsayinog priključenja ekipi, no kasnije postaju dobre prijateljice.

Geekovi - štreberi, šmokljani ili neki treći potencijalni prijevod - kako god da okrenete, svi su grozni i nijedan ne odgovara. Povučeni, nepopularni, slabih socijalnih vještina. Svaka bi ih majka uzela za zeta, samo kada bi, sramežljivi i nespretni kakvi jesu, uopće bili u stanju pronaći djevojku.

John Francis Daley
Svestrani umjetnik, osim glume, okušao se u režiji i glazbi – glavni je vokal pop rock benda Dayplayer, koji upravo dovršava svoj prvi album. Četvrtu sezonu zaredom član je glavne postave 'Kostiju' u ulozi psihologa Lancea Sweetsa.

Njegov lik je Sam Weir - nizak, žgoljav, introvertiran, nesiguran, ali pametan i blage naravi. Warser. Zaljubljen u zgodnu i popularnu navijačicu.



Martin Starr
Starr je prošle dvije sezone imao ulogu u sjajnom 'Party Downu', gotovo jednako podcijenjenoj i također prerano otkazanoj komediji. Njegov lik, Roman DeBeers, bio je geek i SF freak ravan Haverchucku.

Njegov lik je Bill Haverchuck - oličenje stereotipnog geeka i nerda. Neugledan, boležljiv i sve ostale stereotipne geekovske karakteristike. Ubergeek grupice.

Samm Levine
Glumac najtanjeg životopisa u našoj škvadri. Niska gostujućih televizijskih uloga te sporedna uloga u Tarantinovim 'Nemilosrdnim gadovima' - kao jedan od 'gadova'.

Njegov lik je Neal Schweiber - poprilično društven, neobično samopouzdan u odnosu na prijatelje, pragmatičan, nadobudni komičar, samoproglašeni ženskar bez pokrića.