KOBNO TELEFONIRANJE U HAAG

Frenki odao kapetana Dragana?

Bionic
Reading

Za pronalazak kapetana Dragana bio je zaslužan samo jedan poziv, i to onaj koji je uputio haškom pritvoreniku Franku Simatoviću Frenkiju, pišu srbijanske Večernje novosti pozivajući se na neslužbene izvore

Već je poznato da su australske vlasti za pronalazak kapetana Dragana posebno zahvalile nizozemskim vlastima. Čini se da je zahvala išla upravo zbog lociranja poziva koji je kapetan Dragan uputio Simatoviću. Iako Večernje novosti napominju da se radi o neslužbenim informacijama, ovih dana se pisalo da je kapetan Dragan u kontaktu s Haagom te da pregovara da mu se sudi tamo umjesto u Hrvatskoj.

S druge strane, upućeni u događanja oko kapetana Dragana kažu da ovo nije prvi put da je on kontaktirao sa Simatovićem, koji na njega ima veliki utjecaj. Prema jednoj priči, Simatović je navodno utjecao i na promjenu Vasiljkovićevog svjedočenja tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću.

'Oni koji su pratili te događaje sjećaju se da je kapetan Dragan pričao jedno, a onda je preko noći promijenio ploču. Utvrđeno je kasnije da se tijekom noći čuo s Frenkijem. Postoji velika vjerojatnost da je on utjecao na to da promijeni svjedočenje', rekao je Večernjim novostima izvor blizak srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine.

Simatović se u Haagu nalazi zbog optužbi za brojne zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, među kojima su i likvidacija Bošnjaka u Srebrenici te ubojstvo civila iz vukovarske bolnice. Simatović, inače bivši načelnik obavještajne uprave Službe državne sigurnosti, u haški je pritvor stigao sredinom 2003, nakon što je nešto ranije te godine uhapšen u akciji Sablja.