HRVATSKA DO KRAJA 2010.

Frattini iznio plan za ubrzanje euroatlantskih integracija

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 07.04.2009 09:12
  • Objavljeno 06.04.2009 u 22:11
Čemu se to gromoglasno smiju Sanader i Frattini

Čemu se to gromoglasno smiju Sanader i Frattini

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini iznio je na samitu EU-a i Sjedinjenih Država, održanom u nedjelju u Pragu, plan za dovršetak pristupnog procesa s Hrvatskom do kraja sljedeće godine, objavilo je na svojim internetskim stranicama talijansko ministarstvo vanjskih poslova

Frattini je na tom samitu iznio plan u osam točaka za ubrzanje euroatlantskih integracija Hrvatske, Srbije, BiH, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Albanije. 'U trećoj točki traži se dovršetak pristupnog procesa s Hrvatskom do kraja 2010. godine', stoji u tekstu objavljenom na stranicama talijanskog ministarstva vanjskih poslova. U tekstu se navodi 'dovršetak pristupnog procesa', a ne dovršetak pregovora, što bi trebalo značiti da Hrvatska postane članicom već potkraj sljedeće godine.

Prva točka se odnosi na viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana, u drugoj točki traži se od Europske komisije da do kraja svibnja pripremi tehničko izvješće za početak pregovora s Crnom Gorom, a nakon toga sa Srbijom i Albanijom. Frattini dalje traži jačanje uloge posebnog izaslanika EU-a u BiH Valentina Inzka, zatim stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, koja zauzvrat mora uspostaviti punu suradnju s Haaškim sudom.

Europska unija potpisala je SSP sa Srbijom i prateći Privremeni sporazum, ali su početak ratifikacije SSP-a u zemljama članicama i početak primjene Privremenog sporazuma zamrznuti zbog nepotpune suradnje Beograda s Haškim sudom, na čemu najviše ustraje Nizozemska. Frattini također traži brzo rješenje spora oko imena između Makedonije i Grčke, što predstavlja jednu od zapreka za početak pristupnih pregovora. U sedmoj točki Frattini traži gospodarsku pomoć 'mladoj Republici Kosovu' i protivi se najavi Španjolske da će do ljeta povući svoje vojnike s Kosova. Frattini se zauzima za to da se međunarodna vojna i civilna nazočnost temelji na pristupu 'zajednički dolazak i zajednički odlazak svih' s Kosova. U osmoj točki, talijanski ministar vanjskih poslova predlaže da se sazove novi summit EU-Balkan, na koji bi bile pozvane i Sjedinjene Države.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!