OSUMNJIČENIK U AFERI SMS-OVI

Franjo Varga završio u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.11.2018 16:42
  • Objavljeno 07.11.2018 u 16:42
Zatvorska bolnica u Svetošimunskoj

Zatvorska bolnica u Svetošimunskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Osumnjičenik za izradu lažnih SMS poruka za potrebe bivšeg 'Dinamovog' čelnika Zdravka Mamića Franjo Varga, protiv kojega je na osječkom Županijskom sudu određen istražni zatvor, sproveden je u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, izvijestio je u srijedu taj sud.

Po odobrenju i nalogu Županijskog suda, a na temelju prijedloga upravitelja osječkog Zatvora te mišljenja i uputnice zatvorskog liječnika, Varga je sproveden je u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu radi potreba hospitalizacije, priopćio je Sud.

Vargu se sumnjiči da je, u postupku koji se protiv bivšeg čelnika 'Dinama' Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Okrivljenika se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je Zdravko Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku. Zbog sumnje da je Vargi dojavio da se nalazi pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje u istražnom zatvoru nalazi se i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Sa Županijskog suda izvijestili su i kako je svim strankama upućen otpravak pismeno izrađene nepravomoćne presude od 6. lipnja 2018. u kaznenom predmetu protiv Zdravka i Zorana Mamića, bivšeg 'Dinamova' direktora Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara, te da protiv te presude nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od 15 dana od dana primitka, o čemu odlučuje Vrhovni sud RH.

Za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz NK Dinama Zdravko Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, njegov brat Zoran na četiri godine i 11 mjeseci , Damir Vrbanović na tri godina, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora. S obzirom da je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina te da je prije izricanja presude napustio Hrvatsku i otišao u Bosnu i Hercegovinu protiv Zdravka Mamića Sud je odredio istražni zatvor te izdao nalog za njegovo uhićenje i raspisivanje tjeralice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!