tragedija na korčuli

'Francuzu je neka budala rekla za tu opasnu špilju, sad ga nosi na duši!'

11.08.2021 u 19:04

Bionic
Reading

Korčulane je šokirala vijest o 46-godišnjem francuskom državljaninu, koji je u utorak oko 16 sati ronio na dah u uvali Zaklopatica na zapadnom dijelu otoka, pokušavajući zaroniti u spilju koja se nalazi na dubini oko 30 metara, kako stoji u priopćenju Policijske uprave dubrovačko-neretvanske

Dubrovački vjesnik se kod lokalnih ronilaca i ribara raspitao o kojoj je špilji riječ, a svi su rekli isto, "špilja Zaklopatica, ona je najopasnija".

Divlje uvale na tom području, okrenute prema otvorenom moru, odnosno Italiji, pune su morskih špilja, kažu lokalni ronioci, ali neke od njih je jako teško pronaći pod morem. Pogotovo špilju Zaklopatica u kojoj je nastradao Francuz. Jedan je ronioc pretraživao špilju nekoliko puta, no prilikom svakog zarona je ponovno traži i jedva pronalazi. Kako je onda Francuz pronašao špilju?

„To znači da je Francuzu neka budala rekla za tu opasnu špilju, sad ga nosi na duši“, zaključio je tužno jedan lokalni rionic.

Špilja Zaklopatica duboka je 22 metra, a od sedmog metra je vertikalna nakon čega se ulazi u prvu, od ukupno tri komore. Dodatni problem je što je špilja tamna i puna sedimenta koji, kad se rasprši, dodatno smanjuje vidljivost, ima mnogo uskih prolaza i jako je komplicirano roniti u takvom okruženju. 

„U takvu se špilju ne ulazi ako nemaš obuku za špiljsko ronjenje, u takvu se špilju ulazi s potrebnim znanjem i iskustvom, isključivo s bocama, privezani na konop“, priča rionioc.

Zašto je Francuz odlučio zaroniti na dah na tako zahtjevnoj lokaciji ostaje misterij, a još veće iznenađenje je činjenica da je za sobom vodio i navodno 16-godišnjeg sina. Lokalni rionioci ne znaju detalje slučaja, znaju samo da je mladić u barokomori i da se bori za život. Sukladno tome, ronioci pretpostavljaju da je mladić možda pratio oca prilikom zarona, a nakon što je izgubio svijest je, u pokušaju spašavanja, prenaglo izašao na površinu te dobio dekompresijsku bolest, no to su samo pretpostavke. 

Ono što je sigurno je tragedija u kojoj je Francuz izgubio život. Plovilom Lučke kapetanije 46-godišnjak je prevezen u Vela Luku gdje mu je pružana liječnička pomoć, međutim bezuspješno, stoji u policijskom priopćenju.