izvanredno stanje

Francuzi u nadolazećim satima planiraju ponovno preuzeti kontrolu u Novoj Kaledoniji

16.05.2024 u 09:30

Bionic
Reading

Oružane snage osigurale su dvije zračne i morsku luku u Novoj Kaledoniji nakon treće noći nasilnih nereda u kojima su ubijene četiri osobe, a najmanje je četvero organizatora nereda u kućnom pritvoru, rekao je u četvrtak ujutro najviši francuski dužnosnik tog pacifičkog otoka

Francuska očekuje da će „u nadolazećim satima“ ponovno preuzeti kontrolu nad situacijom u Novoj Kaledoniji, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin u četvrtak za televiziju France 2.

Na tom otoku pod francuskom vlašću policija se suočila s oko pet tisuća pobunjenika, rekao je visoki povjerenik Francuske Louis Le Franc na konferenciji za novinare.

Dvjesto ljudi uhićeno je, a 64 policajca ozlijeđeno, dok su barikade na cestama koje su postavili prosvjednici dovele do "teške situacije" za dopremu lijekova i hrane za stanovništvo, dodao je.

Francuska je proglasila izvanredno stanje na Novoj Kaledoniji koje je stupilo na snagu u 5 ujutro po lokalnom vremenu, dajući vlastima dodatne ovlasti da zabrane okupljanja i kretanje po otoku.

Policijsko pojačanje od 500 policajaca na 1800 inače prisutnih na otoku, poslano je nakon što su izgrednici zapalili vozila i poslovne prostore te pljačkali trgovine.

„Ja sam Novokaledonac, ali više ne poznajem svoju zemlju”, rekao je stanovnik glavnog grada, Noumee, Yoan Fleurot.

„Kaledonija će se teško oporaviti od ove krize... Sve je, gotovo 80 posto, uništeno”, dodao je.

Ceste u Noumei blokirane su barikadama sa zapaljenim automobilima i minama na plinskim bocama, rekao je francuski dužnosnik Le Franc.

„Pozivam čelnike CCAT-a da stanu sa smrtonosnim radnjama koje mogu ostaviti obitelji u žalosti", rekao je, misleći na Terensku jedinicu koordinacije (CCAT), koja je organizirala prosvjed koji je počeo u ponedjeljak.

CCAT je nazvao „organizacijom nasilnika“ i razlikovao ih od glavne stranke za neovisnost, FLNKS, i drugih političkih skupina koje se zalažu za neovisnost.

FLNKS je osudio nasilje i pozvao na dijalog za rješavanje situacije.

Nemiri su izbili zbog novog prijedloga zakona, koji su u utorak usvojili zastupnici u Parizu, koji će Francuzima koji žive u Novoj Kaledoniji najmanje 10 godina omogućiti glasovanje na pokrajinskim izborima.

Potez je to za koji neki lokalni čelnici strahuju da će utišati glasove domorodačkog naroda Kanaka.

Trojica mladih Kanaka poginula su u neredima, a 24-godišnji policajac podlegao je ozljedi vatrenim oružjem.

Izvanredno stanje trajat će 12 dana, a vlasti su također zabranile pristup video aplikaciji TikTok.

Izborna reforma najnovija je žarišna točka u desetljećima dugoj svađi oko uloge Francuske na otoku bogatom mineralima koji se nalazi u jugozapadnom Pacifiku, 1500 km istočno od Australije.