DVOSTRUKA MJERILA

Francuzi Hrvatskoj: Ne igrajte se sa ZERP-om

28.09.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Najava Francuske da će proglasiti gospodarski pojas na Sredozemlju i njezin poziv članicama Unije za Mediteran da učine isto pogrešno je protumačen u hrvatskoj javnosti: suprotno interpretacijama, Francuska zapravo ne želi da i Hrvatska krene u punu primjenu svog zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) na Jadranu, odnosno ne smatra da bi ga Hrvatska trebala početi primjenjivati na zemlje članice Europske unije

Francuski ministar zaštite okoliša Jean-Louis Borloo najavio je prije mjesec dana da će njegova vlada proglasiti isključivi gospodarski pojas na Sredozemnom moru širine 70 milja od francuskih teritorijalnih voda. Prema UN-ovoj Konvenciji o pravu mora, obalne države imaju pravo proširiti svoju jurisdikciju do maksimalno 200 milja.

Francuska je dosad proglasila ekološki dio pojasa na Mediteranu, a sada se, radi zaštite ugroženog ribljeg fonda, odlučila i na proglašenje isključive gospodarske zone u tom području. Ministar Borloo je tada poručio da se Francuska nada da će se na isto odlučiti više zemalja u okviru četrdesettročlane Unije za Mediteran jer bi se time, smatraju u Parizu, mogla otvoriti rasprava o cjelovitoj zaštiti Sredozemlja.

Budući da je i Hrvatska članica Unije za Mediteran, pojavila su se tumačenja da se poziv Francuske, iako deklarativan, odnosi i na Hrvatsku i njezin ZERP. Stoga je Euromediteranski forum, koji vodi bivši saborski zastupnik Tonči Tadić, pozvao hrvatsku Vladu i Sabor da bez odlaganja preispitaju odluku o neograničenoj odgodi primjene ZERP-a na članice EU-a, napominjući pritom upravo činjenicu da su sve članice Unije za Mediteran, među kojima je i Hrvatska, pozvane da slijede primjer Francuske.

'U sklopu pregovora o pristupanju Europskoj uniji, Hrvatska je suspendirala primjenu ZERP-a za zemlje članice EU. Najava Francuske o njezinoj nakani da proglasi isključivi gospodarski pojas u Sredozemlju ne treba se tumačiti kao poziv Hrvatskoj da odustane od svoje odluke o suspenziji ZERP-a za članice EU-a', poručili su iz francuskog veleposlanstva, javlja Novi list.

Ističući da će budući francuski isključivi gospodarski pojas osnažiti zajedničku ribolovnu politiku EU-a, dodaju da se i odgovor na pitanje o zaštiti ribolovnih resursa i okoliša u Jadranskom moru 'treba pronaći u okviru pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, i to pomoću instrumenata politike Unije'.

Također, prije proglašenja pojasa Francuska će se konzultirati sa susjednim zemljama o razgraničenju pojasa. Naime, jedan od 'grijeha' koji se spočitavao Hrvatskoj prilikom proglašenja ZERP-a bila je upravo tvrdnja Slovenije i Italije da nije bilo nikakvih prethodnih konzultacija.

Francuzi, nadalje, tvrde da je njihova odluka motivirana voljom da se poboljša pravni okvir zaštite okoliša i borbe protiv prekomjernog iskorištavanja ribolovnih resursa, i to 'posebice onog koji čine neeuropske zemlje'. To je, kao jedan od argumenata, ranije spomenuo i ministar Borloo koji smatra neprihvatljivim da moćne flote iz cijeloga svijeta bez kontrole ribare u Sredozemlju.

No, u isključivom gospodarskom pojasu Francuska će primjenjivati pravila EU-a, a to znači da neće biti diskriminacije. Drugim riječima, iz francuske zone ribari iz ostalih zemalja članica Unije neće biti isključeni.

'Naprotiv, uspostava isključivog gospodarskog pojasa značit će da će se tamo ubuduće primjenjivati zajednička ribolovna politika kao i njeni instrumenti, posebice kvote. Francuska, kao priobalna država, u tom će pojasu imati obvezu osigurati poštivanje pravila Zajednice', objašnjavaju u veleposlanstvu.