PROTIV GRADNJE AERODROMA

Francuski prosvjednici ozlijedili šest policajaca

22.02.2014 u 22:52

Bionic
Reading

Šest je pripadnika posebne policije ozlijeđeno tijekom prosvjeda oko 20.000 ljudi protiv gradnje zračne luke u blizini Nantesa na zapadu Francuske

Borci za zaštitu okoliša prosvjeduju već više od godinu dana protiv vladinog plana izgradnje nove zračne luke na zapadu Francuske, a neki od aktivista zauzeli su područje na kojemu se planira gradnja i žive ondje u improviziranim drvenim kolibama. Policija ih je više puta bezuspješno pokušala otjerati.

Prosvjednici, među kojima su seljaci, mjesno stanovništvo i ekološki aktivisti, tvrde da će nova zračna luka nanijeti štetu okolišu te da je riječ o rasipanju javnog novca usljed gospodarske krize.

U prosvjedima u subotu u Nantesu, zavičaju francuskog premijera Joen-Marca Ayraulta, sudjelovalo je prema procjeni policije oko 20.000 ljudi.

Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike, koji su bacali predmete i bojom prskali gradsku vijećnicu, palili građevinske strojeve i porazbijali urede tvrtke koja bi trebala izvoditi radove.

'Žao mi je što se ovaj prosvjed pretvorio u obično gradsko nasilje, izmaknuvši kontroli organizatora', rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls.

Gradnja zračne luke, vrijedne 580 milijuna eura, trebala bi biti završena 2017. godine.