SARKOZYJEV TURISTIČKI NAPUTAK

Francuski ministri godišnji će provoditi doma

09.02.2011 u 14:39

Bionic
Reading

Francuska – velika zemlja za mali odmor. Tako nekako izgleda perspektiva godišnjih odmora članova francuske vlade, nakon što im je Sarkozy očinski autoritativno savjetovao da se ubuduće odmaraju u domovini. Sve povodom skandala oko premijera Françoisa Fillona koji je proveo Božić u Egiptu na Mubarakov račun

Naravno, ne bi bilo ništa pretjerano sporno oko korištenja usluga egipatskog autokrata u hedonističke svrhe da nije izbila revolucija i Mubarak raskrinkan kao diktator koji desetljećima zemlju drži pod jarmom nezaposlenosti, siromaštva i besperspektivnosti. François Fillon besplatno se služio egipatskim državnim zrakoplovom i u božićnom duhu razgledavao piramide na teret egipatske nacije od koje 40 posto živi s dva dolara na dan.

Sarkozy bi dakako sve to razumio da stvar nije procurila u javnost i sada brže bolje skapa novi zakon o sukobu interesa koji bi trebao biti izglasan kroz nekoliko tjedana. Ne samo to; Elizejska palača oglasila se izjavom u kojoj francuski predsjednik toplo preporučuje svim zaposlenicima vlade da odsad troše svoje godišnje odmore u Francuskoj.

Ako nekoga bude baš toliko svrbilo odostraga pa mora prijeći granicu, bit će potrebno ishoditi pismenu dozvolu premijera, čija će odluka ovisiti o tome poklapa li se destinacija s francuskom vanjskom politikom. Drugim riječima, ministri mogu zaboraviti na dubinsko ronjenje u pojasu Gaze.

Sarkozy još uvijek muku muči sa svojim obećanjem iz 2007. da će stvoriti 'savršenu republiku'. Sličnih problema s korištenjem državnog novca u osobne svrhe imao je i prije osam mjeseci kada su iz vlade katapultirani Alan Joyandet i Christian Blanc. Prvi je spiskao 116.500 eura javnog novca za unajmljivanje privatnog zrakoplova i let do Martiniquea, drugi je, među inim, skurio 12.000 eura iz ministarske kase za kupnju cigara.