VIJEĆE SIGURNOSTI

Francuska optužila Beograd za 'dramljenje'

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 16.09.2011 15:16
  • Objavljeno 16.09.2011 u 14:12
Vuk Jeremić

Vuk Jeremić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Noćas, 30 minuta iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu, započela je u New Yorku sjednica Vijeća sigurnosti UN-a koja je zakazana na zahtjev Srbije i Rusije zbog zaoštravanja situacije na Kosovu. Na zahtjev zapadnih zemalja, sjednica, kojoj su nazočili srpski i kosovski ministri vanjskih poslova, Vuk Jeremić i Enver Hodžaj, održana je iza zatvorenih vrata

Članicama Vijeća sigurnosti UN-a proslijeđeno je pismo Vuka Jeremića upućeno na adresu glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona. Jeremić je u pismu naveo da se tajniku UN-a obraća 'zbog prijetnje jednostranih akcija vlasti u Prištini'.

Naglasio je da je Srbija dobila informaciju da KFOR i Eulex imaju namjeru izvesti operaciju, koju je najavila Priština, na administrativnoj granici na sjevernom Kosovu. Jeremić je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a upozorio da će, ukoliko se ne poduzme hitna i odlučna akcija, 'za manje od 24 sata Priština upasti na sjever Kosova, što će imati nesagledive posljedice po čitavu regiju'. 'Pozivamo sve stanovnike pokrajine da se suzdrže od nasilja', rekao je Jeremić u govoru u čiji je tekst Tanjug imao uvid. Zamjenik šefa mirovnih operacija UN-a Edmond Mullet izjavio je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a da je u sporazumu Beograda i Prištine, koji je sklopljen 2. rujna, riješeno samo pitanje carinskog pečata, ali da nije bilo dogovora o postavljanju carinika i kontrolnih punktova na prijelaze Jarinje i Brnjak.

'Shvaćamo da je Priština pripremila operativni plan, u koordinaciji s Eulexom i KFOR-om te još nekim međunarodnim akterima, koji bi trebao biti proveden u fazama počevši od 16. rujna. Taj plan, prema informacijama koje smo dobili od raznih izvora, podrazumijeva da Eulex nastavi obavljati dužnosti carinika i pogranične policije na prijelazima G-1 i G-31, u pratnji po dva lokalna službenika na svakom prijelazu - po jednim kosovskim carinikom i po jednim kosovskim pograničnim policajcem.

Zabrinuti smo da bi provođenje ovih planova moglo dovesti do zaoštravanja situacije na terenu, ugroziti stabilnost i dovesti do izbijanja nasilja', rekao je Mullet.

Dodao je da će UNMIK nastaviti raditi s obje strane da se izbjegne nova kriza te da se očekuje da obje strane pokažu punu privrženost dijalogu, a ne jednostranim akcijama i upotrebi sile.

U dva i pol sata, koliko je sastanak trajao, Francuska je optužila Beograd da umjetno izaziva krizu, a Rusija je čak četiri puta uzimala riječ, upozoravajući na opasnost od današnje akcije preuzimanja administrativnih prijelaza. 'Predložili smo da Vijeće izda jednostavno predsjedničko priopćenje, no to su odbacile zapadne države', rekao je Vitalij Čurkin.

Iako je srpski ministar Jeremić na kraju izjavio da Vijeće sigurnosti ni generalni tajnik UN-a ne podržavaju akciju Prištine, agencije javljaju da su stavovi u Vijeću sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu i dalje podijeljeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi