BORBA PROTIV ETA-E

Francuska i Španjolska osnivaju stožer za sigurnost

28.04.2009 u 14:59

Bionic
Reading

Francuska i Španjolska osnovat će 'glavni stožer za sigurnost', proširujući plodnu suradnju protiv ETA-e na borbu protiv trgovine drogom, izjavio je u utorak u Madridu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy

MADRID - 'Francusko-španjolski susret na vrhu bit će u prvom redu posvećen toj temi', izjavio je predsjednik francuske države u govoru pred španjolskim parlamentom.

'Zajedno sa španjolskom vladom osnovat ćemo pravi zajednički glavni sigurnosni stožer kako bismo se suprotstavili svakoj terorističkoj prijetnji i nepoštedno se obračunali s krijumčarima droge koji truju naše društvo', dodao je Sarkozy.

U okviru 21. francusko-španjolskog susreta, koji bi se trebao održati u sjedištu španjolske vlade, dvije bi zemlje trebale osnovati "Odbor za planiranje i strateško usklađivanje unutarnje sigurnosti". Taj odbor pod vodstvom policijskih uprava dviju zemalja želi proširiti suradnju u borbi protiv terorizma na sva područja unutarnje sigurnosti, kazao je izvor blizak španjolskoj vladi.

Uvedene 2004., zajedničke istražiteljske ekipe Francuske i Španjolske za borbu protiv ETA-e postigle su neporeciv uspjeh koji je oslabio baskijsku oružanu separatističku organizaciju. Ona se smatra odgovornom za smrt 825 ljudi u gotovo 41-godišnjem nasilju cilj kojega je neovisnost Baskije.