ZA SOCIJALNU PRAVDU

Francuska dubinski mijenja porezni sustav

27.11.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault započeo je ovaj tjedan konzultacije sa sindikalnim čelnicima i predstavnicima poslodavaca o velikoj reformi poreznog sustava, koja bi trebala stupiti na snagu 2015., a na koju se vlada odlučila zbog velikog socijalnog nezadovoljstva u zemlji i pada popularnosti, prenose svjetske agencije. Dogovor o pravednijem poreznom sustavu trebao bi biti postignut do ljeta iduće godine kako bi se reforma mogla početi postupno primjenjivati od 2015., kazao je Ayrault, predstavljajući inicijativu u francuskom parlamentu prošli tjedan.

Istaknuo je, međutim, da će ukupno porezno opterećenje ostati jednako te da neće odustati od povećanja poreza na promet od 1. siječnja. 'Došlo je vrijeme za ... reformu poreznog sustava koji je tijekom desetljeća postao jako složen, gotovo nečitak', kazao je. Francuska oporba sumnjičava je i smatra da je riječ o 'tehničkoj reformi' i običnom 'političkom manevru' da bi se sačuvala vlast.

'To je obmanjivanje javnosti budući da vlada nema ni političkih niti financijskih mogućnosti za provedbu takve reforme jer bi ona zahtijevala barem malo smanjenje ukupnog poreznog opterećenja", ocijenio je Gilles Carrez, konzervativni čelnik odbora za financije donjeg doma parlamenta. 'Time se želi skrenuti pozornost javnosti i mislim da će stvoriti veću neizvjesnost i nestabilnost.' Sindikalni čelnici pozdravili su inicijativu pod uvjetom da ne dovede do povećanja poreza za kućanstva, dok poslodavci traže smanjenje pritiska na poduzeća.

Nakon sastanka u vladi u ponedjeljak, predsjednik francuske udruge poslodavaca MEDEF Pierre Gattaz zatražio je "istinsko smanjenje javne potrošnje" kako bi se smanjilo fiskalno opterećenje za poduzeća. Javna potrošnja u Francuskoj iznosi 57 posto BDP-a, a francuski predsjednik Francois Hollande planira je smanjiti na 54 posto BDP-a do kraja svojeg mandata 2017.

Gattaz je, u intervjuu za Reuters, objasnio da porezna reforma neće imati smisla ako se ne smanji ukupno porezno opterećenje, koje iznosi visokih 46 posto BDP-a. Po vladinu planu, ukupno porezno opterećenje u 2014. povećalo bi se na 46,1 posto BDP-a sa 46 posto 2013., nakon što su porezi u zadnje dvije godine porasli za gotovo 60 milijardi eura. To bi konkretno značilo povećanje poreza od još tri milijarde eura, a mjere uključuju povećanje PDV-a s 19,6 na 20 posto. Gattaz smatra da bi ukupno porezno opterećenje trebalo smanjiti za tri postotna boda BDP-a. Veće smanjenje korporativnog poreza moglo bi se kompenzirati povećanjem poreza na promet, no vlada to najvjerojatnije neće prihvatiti.

Pozdravlja također vladinu namjeru da razmotri mogu li se neki oblici doprinosa za socijalno osiguranje, koji opterećuju i poslodavce i radnike, zamijeniti nekom drugom vrstom poreza, što bi mogli razmotriti i sindikati premda su u ponedjeljak odbacili bilo kakav plan da poslodavci odbijaju poreze od plaće. 'Dođe vrijeme kada treba imati političku hrabrost i reći da živimo iznad svojih mogućnosti', poručio je Gattaz.

Francuska vlada odlučila se na reformu poreznog sustava zbog velikog socijalnog nezadovoljstva u zemlji učestalim povećanjima poreza zadnjih nekoliko godina, velike nezaposlenosti (11 posto) i stagnirajućeg gospodarstva, što se održava i u njezinoj rekordno niskoj popularnosti. Regionalni čelnici upozorili su ovaj mjesec vladu da je zemlja na rubu 'socijalne eksplozije' jer ljudi gube nade u bolju budućnost i da bi mogli izbiti građanski nemiri.

Francuska je druga u Europi po poreznom opterećenju, odmah nakon Belgije. Porezno opterećenje u Njemačkoj manje je od francuskog za šest postotnih bodova, a britansko osam. Čak i Švedska, simbol visokih poreza u Skandinaviji, ubire manje poreza od Francuske, prenosi Economist. Francuzi su do sada podržavali visoke poreze jer se njima financiraju velikodušni socijalni sustav i pristojne javne usluge, no počeli su gubiti strpljenje. Da situacija može lako eskalirati pokazali su nedavni nasilni prosvjedi zbog planiranog uvođenja tzv. 'eko-poreza' za teretna vozila teža od 3,5 tone. Porez je trebao biti uveden 1. siječnja i osigurati milijardu eura prihoda godišnje, no vlada je zbog velikog pritiska javnosti morala odustati.

Francuski ministar financija Pierre Moscovici priznao je nedavno da je Francuzima 'dosta' poreza, a s time se slaže i francuski predsjednik Francois Hollande. Vlada se stoga u proračunu za 2014. umjesto na povećanja poreza fokusirala više na rezanje potrošnje kako bi smanjila prekomjerni deficit. Hoće li Francuzi time biti zadovoljni, pokazat će se na lokalnim izborima u ožujku i europskim u svibnju 2014.