RATNI ZLOČINI

Francuska će bivšeg Škorpiona izručiti Srbiji

24.03.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Francusko pravosuđe suglasno je s izručenjem Srbiji bivšeg pripadnika srpske paravojne postojbe 'Škorpiona' Milorada Momića, kojeg se sumnjiči za sudjelovanje u pokolju Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, ali kojega potražuje i Hrvatska zbog ratnog zločina u istočnoj Slavoniji, saznaje agencija AFP u četvrtak iz izvora bliskih francuskom pravosuđu.

Momić je uhićen krajem siječnja u blizini Grenoblea na temelju europskog uhidbenog naloga izdanog u Srbiji, gdje ga se tereti za zločin protiv čovječnosti. Momić u roku od tri dana ima pravo uložiti priziv na odluku suda u Grenobleu o izručenju.

Momić se godinama skrivao u Francuskoj pod lažnim imenom Guy Monier. Radio je u jednoj građevinskoj tvrtki i bio oženjen za Francuskinju.

Sumnja se da je kao pripadnik 'Škorpiona' sudjelovao u genocidu nad Bošnjacima u Srebenici 1995. godine. Četvorica drugih pripadnika 'Škorpiona' osuđena su 2007. na sudu u Srbiji na zatvorske kazne do 20 godina za isti zločin.

Hrvatska je također tražila Momićevo izručenje. Njega vukovarski Županijski sud traži zbog ubojstva jednog civila i zastrašivanja drugih u rujnu 1991. u selu Berku, blizu Vukovara.