EU U DVIJE BRZINE

Francuska blokira Schengen za Bugarsku i Rumunjsku

30.09.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Francuska za sada ne podržava ulazak Bugarske i Rumunjske u schengensku zonu bez unutarnjih graničnih kontrola zbog zabrinutosti za sigurnost granica, rekao je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius

'Ako se ne promijene uvjeti, nećemo biti za to', rekao je Fabius za francuski radio, govoreći o predstojećoj odluci EU-a o tome treba li građanima tih zemalja dopustiti putovanja bez putovnica od 1. siječnja iduće godine.

Fabius je to kazao u svjetlu oštre rasprave u francuskoj vladajućoj koaliciji o tretmanu Roma. Gotovo 20.000 Roma iz Bugarske i Rumunjske živi u stotinama kampova u predgrađima francuskih gradova. Zbog napetosti s lokalnim zajednicama useljavanje Roma postalo je kontroverzno pitanje pred općinske izbore u ožujku iduće godine.

Privremena ograničenja za bugarske i rumunjske građane, po kojima oni trebaju dokumente za ulazak u schengensku zonu, trebala bi biti ukinuta u siječnju, no svaka država članica ima pravo na to uložiti veto. Glasovanje se očekuje do kraja godine.

Njemačka je u ožujku kazala da se također protivi ulasku tih država u schengensku zonu.

Fabius je istaknuo da je Francuska zabrinuta zbog sposobnosti bugarskih i rumunjskih vlasti da osiguraju sigurnost granica.

'Ljudi koji dolaze izvan Europe mogli bi ući u Bugarsku i Rumunjsku i onda slobodno prijeći u ostatak Europe', rekao je. 'To je problem i moramo osigurati da Bugarska i Rumunjska to mogu kontrolirati.'

'Za sada mi se čini da ti uvjeti nisu ispunjeni', rekao je.