PORTRET ŽELJKA DOLAČKOG

Frajer s dugom kosom i kožnom jaknom poskliznuo se na 'dečkima s Knežije', dizao se i padao, a sada je netragom nestao

07.02.2019 u 13:56

Bionic
Reading

'Odudarao je od onih formaliziranih i šabloniziranih policajaca, ne samo po izgledu - duga kosa i kožna jakna - već je pokušavao na neki način glumiti frajera s asfalta', govori o odbjeglom bivšem načelniku zagrebačke krim policije Željku Dolačkom odvjetnik Anto Nobilo. Dolačkog, koji je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog krađe zlata i novca iz policijskog sefa u svom uredu u Heinzelovoj, mnogi smatraju izvrsnim operativcem, a on sam nekoliko se puta dizao i padao

Nobila i Dolačkog veže najpoznatiji mafijaški proces u hrvatskoj povijesti, onaj protiv 'dečki s Knežije'. U suton vladavine HDZ-a 1999. specijalci su u medijski popraćenoj akciji krenuli s uhićenjima pripadnika zločinačke organizacije. Nobilo je tada branio Nikicu Jelavića, a Dolački je bio donačelnik Odjela za suzbijanje organiziranog kriminala i pripadnik najužeg policijskog tima koji je stavio sol na rep zloglasnoj 'zločinačkoj'.

Tada u ranim tridesetima, s dugom kosom i kožnom jaknom, kako prepričava Nobilo, a o čemu svjedoče rijetke fotografije iz tog vremena, Dolački je odskakao od svojih kolega. No ne samo izgledom.

'Koliko je u tome uspio, o tom-potom, ali je pokušavao odskakati iz sustava u kojem je bio. Policajac mora biti policajac, no on je u toj mladenačkoj fazi nastojao biti drukčiji policajac; bliži ulici, bliži mafiji.

  • +19
Željko Dolački Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Je li to bilo zbog toga da bi lakše obavljao svoj posao ili je bilo nečeg drugog, ja to ne mogu reći', kaže Nobilo za tportal. Živopisan krim inspektor više je preferirao ulicu nego učmalu atmosferu policijskih kancelarija, a 'zločinačka' je tada mladom Dolačkom, rođenom 1965. u Vukovini kod Velike Gorice, trebala biti odskočna daska.

Sve kontroverze

Iskusni novinar crne kronike Jutarnjeg lista Dušan Miljuš napominje da će za Dolačkog mnogi reći da je dobar operativac, čovjek koji je na terenu uvijek mogao doći do informacija. 'No uvijek ga je pratio taj glas da je kontroverzan i bilo je optužbi za nezakonito prikupljanje dokaza mimo pravila struke', prisjeća se Miljuš za tportal.

Dolački je sa svojim šefom Jadrankom Belinom, koji je bio na čelu Odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, smijenjen u jeku suđenja za 'zločinačku' 2000. godine. 'Pamtim ga po suđenju 'zločinačkoj'. Obrana ga je optužila da je podmetnuo dokaze', prisjeća se Nobilo.

  • +9
Zločinačka organizacija Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

'On je prekršio zakon jer nije pustio krim tehničare da obave očevid u slučaju ubojstva Željka Šobota, nego je nazvao nekoga, otišao na Jarun i tamo se sastao s Džebom, koji je bio policijski doušnik. On je pak u svojem autu imao tu sportsku torbu Damira Zečevića i onda smo ustvrdili da je podmetnuo dokaz. Znao je igrati prljavo, no on se u tom momentu proslavio, riješio je slučaj iako je dokaz bio nezakonit', kaže Nobilo i odaje da su nakon debakla s tim procesom 'zločinačke' i on i Dunja Pavliček Patak, tadašnja županijska državna odvjetnica, smijenjeni, a 2002. smijenjen je i glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski.

Bivši šef krim policije Dolački dobio šest godina zatvora, no propao je u zemlju, odvjetnik tvrdi: Nije u bijegu

A spomenuti Ortynski na početku procesa protiv 'dečki s Knežije' bio je istražni sudac. Smatra da su iza smjene Dolačkog 2000. stajale zakulisne igre. 'Bio je korektan, svi policajci koji su radili na tom slučaju bili su korektni. Znamo da su imali anonimnu prijavu protiv njih na temelju koje su bili smijenjeni i degradirani svi odreda. To su bile zakulisne igre', kaže za tportal.

Pitamo ga za 'kreativan' način dolaženja do dokaza, no kaže da u podmetanja ne želi ulaziti jer su i njemu samom podmetali.

Nakon suspenzije 2000. godine Dolački je 2003. vraćen u službu. No udaljen je iz Zagreba, degradiran. Sve do kraja 2012. radio je u Odjelu organiziranog kriminala PU sisačko-moslavačke.

Evo za što USKOK tereti bivšeg šefa zagrebačke krim-policije

Tada se Dolački na velika vrata vraća u PU zagrebačku u mandatu SDP-ova ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. 'Tu su bile političke igre, a njega je Ostojić malo dignuo. I sam Ostojić nastojao je izvaninstitucionalno raditi', smatra Nobilo.

Dobar operativac koji nije za rukovoditelja

Miljuš, koji je u Ostojićevo vrijeme bio glasnogovornik MUP-a, sjeća se kako su mnogi u prosincu 2012. godine, kad je Dolački imenovan za šefa zagrebačke krim policije, komentirali da je riječ o dobrom operativcu, no da on nije za rang rukovoditelja.

'Ovo je, naravno, svima iznenađenje, i ovo za što ga se optužuje i ova situacija nakon presude', dodaje Miljuš. Na naše pitanje o političkim zakulisnim igrama, na koje se sam Dolački vadio tijekom procesa zbog pljačke iz policijskog sefa u Heinzelovoj, Miljuš odgovara kako o tome nema saznanja te da je to bilo izvan njegove domene kao glasnogovornika. 'Ovo što je rekla sutkinja - Dolački ničime teoriju urote nije potkrijepio', naglašava.

'Naravno da politika uvijek ima utjecaja. Na kraju krajeva, slovio je kao osoba od povjerenja ministra Ostojića. Osim što ga je u početku Ostojić branio, prilično je sad distanciran. Nije uopće komentirao postupak. Zašto je to tako, u to ne bih ulazio. On najbolje zna pravu istinu', zaključuje Miljuš.