PORIJEKLO NOVCA

Fra Šiminoj bankarici dva milijuna kuna dala je rođakinja?

Bionic
Reading

Dva milijuna kuna nađena na računu pomagačice fra Šime Nimca, bankarice Jasmine Bilonić, navodno pripadaju njezinoj rođakinji, a nisu dio svote koju je Nimac dobio prodajom crkvenog zemljišta

U nastavku dokaznih radnji oko zloporabe položaja i ovlasti tijekom kupoprodaje zemljišta u Baškoj Vodi ispitat će se prvo svjedoci iz crkvenih krugova. Potrebno je utvrditi vjerodostojnost kupoprodajnog ugovora teškog 9,8 milijuna kuna koji je osumnjičeni fra Šime Nimac sklopio s kupcem zemljišta. Nakon toga će tužiteljica Rene Laura odlučiti o daljnjem tijeku istrage.

Za to vrijeme i fratar Nimac i njegova navodna pomagačica bankarica Jasmina Bilonić brane se sa slobode uz obavezu javljanja u policiji i zabranu međusobnog kontaktiranja. Tužiteljstvo smatra kako je bankarica pomogla fra Nimcu skriti novac te kako je nešto više od dva milijuna kuna, nađenih na njezinu računu, dio novca od prodaje zemljišta.

Međutim, izgleda kako će se o porijeklu tog novca morati ispitati širi krug svjedoka. U bankarskim krugovima prepričava se kako je Jasmina Bilonić bila osoba koja je i rodbini i prijateljima često pomagala savjetima o ulaganju novca.


Na taj način je često i dovodila u banku, gdje je bila šefica odjela osobnog bankarstva, klijente koji su polagali znatne iznose. Za svoj angažman bila je i nagrađivana bonusima krajem godine. Osim brige o novcu na način da savjetuje osobe o oročavanju, priča se kako je pojedincima pomagala i u trgovanju dionicama.

Njezina rođakinja prodala je vrijednu nekretninu te je odlučila novac dati Jasmini, znajući kao je ona povezana s novčarskim fondovima i tržištem dionica, piše Slobodna Dalmacija. Njih dvije su oko navedenog iznosa sklopile i pismeni sporazum sukladno kojem je bankarica baratala novcem i ubirala zaradu za obje. Kako osumnjičena Bilonić još uvijek nije iznijela obranu, ostaje vidjeti koliko je istine u priči te hoće li rođakinja također biti uvrštena na listu svjedoka.