SVE SE ISUŠILO

[FOTO] Vodostaj Save tek nekoliko centimetara do apsolutnih minimuma

17.08.2022 u 19:42

Bionic
Reading

Sa sušom se bori i Hrvatska. Sava se zbog niskog vodostaja kod Zagreba može prijeći pješice, a ove godine malo jezero Bundek gotovo je presušilo.

Razlog za isušivanje malog jezera Bundek je i nizak vodostaj rijeke Save. Rijeka Sava putem podzemnih voda brine o razini vode u Zagrebačkim jezerima, no sada je i njoj teško. Njen vodostaj toliko je nizak da otkriva pješčane plaže koje su u nazad nekoliko mjeseci bile potpuno skrivene ispod površine vode, prenosi HRT.

'U ovom trenutku rijeka Sava u Hrvatskoj ima tek nekoliko centimetara ili desetaka centimetara do apsolutnih minimuma. Recimo naša hidrološka postaja Crnac, to je nizvodno od Zagreba, je već danima u svom apsolutnom minimumu', kaže Tatjana Vujnović, DHMZ, voditeljica službe sektora za hidrologiju.

U sklopu Europskog sustava za upozoravanje na opasnost od poplava objavljena je prognoza za idućih nekoliko tjedana. 'Današnji ranovi modela pokazuju, da je u idućih šest do osam tjedana postoje velike vjerojatnosti za male protoke na slivu rijeke Save. I na cijelom Jadranskom slivu. Čak i za Dunav, daju malo bolje vjerojatnosti, ali u svakom slučaju ostajemo niski', kazala je Vujnović.

  • +19
Niski vodostaj Save Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Iz Hrvatskih voda umiruju građane. Zagreb nema problema u vodopskrbi. 'Zagrebački vodonosnici su iznimno kvalitetni, nema problema i ima raspoloživih kapaciteta za daljnji razvoj vodoopskrbe', kazao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

  • +10
Isušeno jezero Bundek Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

'Čak ćemo reći da smo nedavno i nedaleko od Domovinskog mosta uspjeli realizirati novo crpilište Kosnica, provući tunel ispod rijeke Save gdje ćemo 30 tisuća stanovnika na području istočnog dijela Zagrebačke županije priključiti na vodu', dodao je.

Najniži vodostaj Save kod Zagreba zabilježen je 1993. i iznosio je -338 cm. Trenutačni je -297cm.