vremenska prognoza

[FOTO] Vikend donosi svježije vrijeme i probleme s burom za cijelu obalu, a evo kada se ponovno vraćaju vrućine

08.07.2022 u 20:30

Bionic
Reading

Svježina i zahlađenje koje je u četvrtak zahvatilo sjever Hrvatske u petak se prelilo na cijelu Hrvatsku. Prema prognozi DHMZ-a, hladnije vrijeme zadržat će se sigurno do polovice sljedećeg tjedna, a na obali će muku svima zadavati jak vjetar

Zbog jakog vjetra, odnosno bure, za petak i subotu upaljen je meteoalarm za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić, te sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. Crveni meteoalarm upaljen je za Velebitski kanal.

'Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti, obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo vjerojatno trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', poručuju iz DHMZ-a.

Što se pak tiče temperatura i prognoze vremena, DHMZ navodi da do sredine idućeg tjedna temperatura na kopnu neće prelaziti 30 stupnjeva, a na moru će svježini pridonositi umjerena, povremeno i jaka bura.

  • +39
Toplinski val na obali Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kiša će u subotu u Hrvatskoj biti rijetka pojava, no ne treba je isključiti. Na Jadranu će, kaže DHMZ, biti pretežno sunčano. U unutrašnjosti mala do umjerena naoblaka, a na istoku još rano ujutro oblačnije i ponegdje može pasti malo kiše. Na kopnu će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na moru će jaka bura, podno Velebita i olujna, slabjeti, osobito od sredine dana. Upravo će bura biti zaslužna za znatno hlađenje mora. Što se pak tiče temperatura zraka, najniža će biti od 11 do 16 na kopnu, na moru od 17 do 23, a najviša dnevna od 21 do 26 na kopnu te od 26 do 30 stupnjeva duž obale.

ECMWF-ova prognoza visine geopotencijalne plohe i temperature na 500 hPa od 8. do 12. lipnja 2022.
ECMWF-ova prognoza visine geopotencijalne plohe i temperature na 500 hPa od 8. do 12. lipnja 2022. Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Temperatura do maksimalno 26 na kopnu i maksimalno 30 na obali nastavit će se i u ostatku vikenda te prvim danima sljedećeg tjedna. Na Jadranu će idući dani većinom biti sunčani. U unutrašnjosti će se ponovno pojaviti povremeno umjerena naoblaka, a u nedjelju, uglavnom popodne, prolazno povećana naoblaka i mjestimice kiša.

  • +30
Kiša u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Vjetar u većem dijelu unutrašnjosti uglavnom slab, no u Slavoniji i Baranji umjeren sjeverozapadni. Veće probleme će stvarati na moru jer će puhati umjerena bura, u ponedjeljak i jaka, te sjeverozapadni vjetar. Tek nakon četvrtka temperature na kopnu trebale bi prelaziti 30 na termometru te se, prema riječima meteorologinje N1 Tee Blažević, očekuju povratak vrućina i novi toplinski val.