pilot-projekt

[FOTO/VIDEO] Zašto su neke prometnice u Katru plave? Na prvu izgleda bizarno, no itekako ima smisla

14.12.2022 u 14:18

Bionic
Reading

Dok na Svjetskom prvenstvu u nogometu 2022. godine uživaju u nogometnim majstorijama svojih nacionalnih vrsta, neke posjetitelje Katra iznenadile su prometnice s plavim asfaltom

Planirate li put u Katar na subotnju utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u borbi za svjetsku broncu protiv gubitnika dvoboja između Maroka i Francuske, nemojte se iznenaditi ako u šetnji Dohom naletite na prometnice s plavim asfaltom. Predstavnici Katra ovo ljeto pokrenuli su zanimljiv pilot-projekt.

Gradska uprava Dohe obojila je dio prometnica u plavo, no ne iz estetskih razloga.

Naime uprava Dohe odlučila boriti se protiv utjecaja vrućine na stanovnike glavnog grada. Bojanje cesta u plavo trebalo bi utjecati na ekstremne vrućine te posljedično smanjiti utjecaj zagrijavanja Zemljine atmosfere. Obični tamni asfalt ima gotovo 20 do 25 stupnjeva Celzija višu temperaturu jer crna boja privlači i isijava toplinu.

  • +3
Plave prometnice u Katru Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Međutim, prema saznanjima katarskih komunalaca, bojenje cesta bojom poput plave trebalo bi pomoći u smanjenju temperature asfalta za čak 15 do 20 stupnjeva Celzija, čime se automatski produžuje radni vijek premaza prometnice. Ovog ljeta uprava Dohe obojila je jednu od središnjih ulica plavom bojom, a pored nje postavili su senzore koji prate temperaturu na terenu.

Kolnik u plavoj boji duljine 200 metara dio je eksperimentalnog projekta koji provodi uprava za javne radove, a čiji je cilj smanjiti temperaturu asfaltne površine. U suradnji s neimenovanom japanskom tvrtkom, ovaj projekt 'plave ceste za hladni kolnik' bit će u fazi evaluacije 18 mjeseci. Ako se pokaže uspješnim, stanovnici Dohe mogu očekivati da će više ulica biti prekriveno posebnim plavim premazom koji ne samo da će pomoći u snižavanju temperatura na cestama, već će sigurno učiniti okoliš ljepšim.