grad mladih

[FOTO/VIDEO] Zagreb od nedavno ima karantenu za turiste, provjerili smo koliko je osoba tamo smješteno i koliko ih je zaraženo

12.08.2021 u 09:48

Bionic
Reading

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba je na svojoj 248. sjednici održanoj 28. srpnja 2021. godine donio nekoliko odluka, među kojima i one vezane uz brojne turiste koji u ovim ljetnim mjesecima posjećuju Zagreb. Provjerili smo koliko ih je smješteno u karanteni te koliko je osoba prošlo kroz također tada ustoličenu turističku Covid-19 ambulantu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo lokalnim stožerima poslao je uputu prema kojoj jedinice lokalne samouprave, lokalni stožeri civilne zaštite i domovi zdravlja trebaju organizirati turističke ordinacije i osigurati kapacitete za pravovremenu dijagnostiku Covida-19 za goste turističkih smještajnih objekata.

Ujedno, od lokalnih stožera HZJZ je zatražio da se i osigura organizirana izolacija za oboljele od Covida-19 čija klinička slika ne zahtijeva hospitalizaciju i organiziranu karantenu/samoizolaciju za zdrave kontakte oboljelih.

Shodno tome, stožer Civilne zaštite Grada Zagreba je na svojoj 248. sjednici održanoj 28. srpnja 2021. godine donio nekoliko odluka, među kojima i:

  • Odluku o uspostavi turističke ambulante za Covid-19 na lokaciji Doma zdravlja Zagreb Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22, od 2. kolovoza 2021. do opoziva.
  • Odluku o uspostavi organiziranog mjesta izolacije za goste/turiste oboljele od bolesti Covid-19 čija klinička slika ne zahtijeva hospitalizaciju i organiziranu karantenu/samoizolaciju za zdrave kontakte oboljelih
Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Organizirana karantena/samoizolacija uspostavljena je u objektu Grad mladih, Aleja hrvatske mladeži 19, od 2. kolovoza 2021. do opoziva. Strani gost s potvrđenom bolešću Covid-19 čije zdravstveno stanje ne zahtijeva hospitalizaciju i domaći gost s potvrđenom infekcijom koji nema uvjete za izolaciju kod kuće trebaju se smjestiti u organizirani smještaj za izolaciju u zajednici, a koji je predviđen za takve potrebe od strane lokalne samouprave, tako da se gosti premještaju u unaprijed pripremljeni objekt prikladan za boravak u izolaciji (objekti određeni i opremljeni od lokalnog kriznog stožera ili lokalne samouprave mogu biti apartmani, kuće, mobilne kućice, dormitoriji itd.), o čemu dalje skrbi nadležni liječnik za smještajni objekt (u konzultaciji s nadležnim epidemiologom). Isto vrijedi za goste koji su bliski kontakti oboljeloga, a kojima je potrebno organizirati karantenu/samoizolaciju.

  • +12
Cijepljenje bez najave na Velesajmu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Upitali smo predstavnike Grada o broju do sada smještenih turista u određenom smještaju.

Od 2. kolovoza 2021. za goste/turiste Grada Zagreba, oboljele od bolesti COVID-19 čija klinička slika ne zahtijeva hospitalizaciju, osigurana je organizirana izolacija u Gradu mladih, Aleja hrvatske mladeži 19, te su na današnji dan u istoj smještene dvije osobe, odgovorili su nam iz Službe za informiranje Grada Zagreba.

Jednako tako, zanimalo nas je i koliko je ukupno turista zaraženo koronavirusom u Zagrebu u istom periodu, a iz Grada navode da u turističkoj COVID-19 ambulanti, od 02.08.2021. do 11.08.2021. do 12.00.sati, nije evidentiran niti jedan strani državljanin obolio od bolesti COVID-19, a od početka rada do 11.08.2021., u turističkoj COVID-19 ambulanti, pregledana su dva strana državljana, nevezano na bolest COVID-19.

S obzirom na to da je 2. kolovoza donesena i Odluka o uspostavi turističke ambulante za Covid-19 na lokaciji Doma zdravlja Zagreb Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22, zanimalo nas je i koliko je na navedenoj lokaciji ukupno obrađeno pacijenata, a iz Zagreba navode da je u razdoblju od 02.08.2021 do 11.08.2021. ukupno odrađen 1.191 brzi antigenski test (BAT), od čega se 813 testova odnosi na građane grada Zagreba, a 378 na turiste. Od ukupnog broja testiranih detektirano je pet zaraženih osoba, no iz Grada ističu da su sve osobe s pozitivnim antigenskim testom građani Zagreba.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ