slave florijana

[FOTO/VIDEO] Vatrogasci obilježili svoj dan, evo tko je dobio nagradu za najpothvat u prošloj godini

04.05.2022 u 14:33

Bionic
Reading

Hrvatska vatrogasna zajednica svečano je u srijedu obilježila Dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, i Dan vatrogastva uručivši tom prilikom nagrade za Najpothvat u vatrogastvu u 2021. godini.

Tijekom svibnja vatrogasci također provode manifestaciju Svibanj - Mjesec zaštite od požara kako bi pokazali spremnost i informirali javnost o suzbijanju i prijavljivanju požara.

Nagradu za Najpothvat u vatrogastvu u 2021. dobili su pripadnici JVP-a Zagreb zbog uklanjanja kape zvonika sa sisačke katedrale kojoj je prijetilo urušavanje nakon dva snažna potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju i grad Zagreb prošle godine.

Osim postrojbe, nagrade su dobili i njezini pripadnici koji su sudjelovali u uklanjanju kape katedrale, a to su Marko Adamčič, Alen Hertl, Josip Vađić, Ivo Frančešević te Mario Kušt.

Zapovjednik JVP-a Zagreb Dario Jembrih kazao je da je prijedlog za nagradu dao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

"S obzirom na to da je to bilo vrlo tehnički teško izvediv pothvat zaista smo ponosni na tu nagradu, ali i na naše dečke koji su to odradili u Sisku" naglasio je Jembrih dodavši da je odrađeno 14.000 hitnih intervencija od prvog zagrebačkog potresa.

Priznanje za osobite usluge u saniranju posljedica potresa dobili su Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Petrinje, Gline i Zagreba, JVP Grada Siska i Petrinje te DVD Glina.

  • +11
Vatrogasci u Zadru proslavili svoj dan Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Vatrogascima je čestitku uputila i izaslanica predsjednika Vlade i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je pohvalila sjajnu suradnju s vatrogascima u zaštiti hrvatske bioraznolikosti, ekosustava i okoliša.

"Vatrogastvo počiva na altruizmu, a osobito me veseli vidjeti primjere rada s djecom", kazala je ministrica.

Dodala je da i dalje rade na iskorištavanju poljoprivrednih fondova EU-a pomoću kojih ulažu u obnovu vatrogasnih domova.

"Njih 69 smo rekonstruirali putem tri natječaja, vrijednosti oko 350 milijuna kuna. U suradnji s Vladom sudjelovali smo u prijedlogu novog zakona o vatrogastvu u koji su usmjerena značajno veća sredstva u zaštitu od požara te uvođenje nove opreme i videonadzora."

Javna vatrogasna postrojba Zadar pokaznom vježbom obilježila Dan vatrogastva. Izvor: Cropix / Autor: Jure Mišković / CROPIX

Osim nagrada, HVZ je prije svečanosti prikazao četiri pokazne vježbe koje su izveli djeca i mladi, članovi vatrogasnih zajednica.

Događaju su također prisustvovali izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader, izaslanik predsjednika Republike Dragan Lozančić, alpinist Stipe Božić, pročelnik HGSS-a Josip Granić, saborska zastupnica Maja Grba Bujević te alpinist Stipe Božić.